ANNONS

Elina och Leo Nilsson älskar sitt jobb även om det innebär jobb från ett på natten fem dagar i veckan. “När man får positiv feedback från kunderna så spelar det ingen roll hur trött man är”, säger Elina.
Foto: Karin Diffner

Trångbodda bagare bygger ut

Gustafs Bröd miljonsatsar och bygger ut både bageri- och cafédelen. – Det är nervöst, men går det som det gjort hittills så hoppas vi också kunna anställa en till bagare, säger Leo Nilsson.

Dagarna efter helgerna är det full aktivitet utanför bageriet i Mora by. Där har Borlängeföretaget JCB Bygg och Gräv precis påbörjat en cirka 60 kvadratmeter stor utbyggnad i två delar.
– Just nu håller vi på med stommen till väggarna, förklarar Jonas Bergström på byggfirman.
Och även inne hos Gustafs Bröd händer det mycket. I bageriet rullar och gräddar Linnéa Jansson kakor och i cafédelen brer Stina Åberg smörgåsar när hon inte betjänar kunder.
– Det är jätteroligt men fullt upp, säger Stina som har arbetat där sedan i april.

Ägarna Elina och Leo Nilsson, som varit igång sedan ett på natten, håller på att avsluta arbetsdagen för att gå hem och sova några timmar innan barnen kommer hem från skolan.
– Och sedan ska vi hit till stängningen igen och hjälpa till, säger Leo med ett skratt.
Bageriet startades av Leo Nilssons familj 1997 men såldes 2008 och var under några år i annan ägo. 2016 sa Leo och hans fru Elina upp sig från varsin fast anställning och köpte tillbaka företaget.
– Vi tyckte det var dags att ta chansen, även om det också var väldigt nervöst, berättar Leo.
– De första två åren var kämpiga. Vi gick på knäna och hade mycket svinn eftersom vi hela tiden ville ha så många produkter, fortsätter Elina.
Men parets slit gav resultat. Under det senaste året har det lossnat rejält för brödbutiken. Omsättningen ökade under 2020 med 1,6 miljoner till 4,8 miljoner.
– Det har bara smällt till, säger Leo.

Orsakerna är flera. Förutom att det tar tid att arbeta in sig så har bagarna fått draghjälp av att de numera också levererar till både Min matbutik i Borlänge och Ica-butikerna i Gustafs, Sellnäs, Kvarnsveden och Domnarvet.
– Vi levererar också till Säters kommuns skolor, förskolor och äldreboenden. Det är vi jättestolta över, säger Leo.
Att man satsar på att alltid ha något för allergiker och veganer är en annan framgångsfaktor, enligt Elina.
Förutom trogna Gustafsbor så har bageriet också en hel del “utsocknes” kunder.
– Till och med stockholmare kan komma och handla när de åker förbi. De blir väldigt förvånade över priserna, säger Elina.
Hur har ni påverkats av coronapandemin?
– Det var några dagar i våras som det dippade, men sedan gick allt tillbaka till det vanliga. Jag tror att landsbygden gynnas av pandemin. Många vill ha lokalproducerat, säger Leo.

Under året har paret bland annat investerat i ett nytt jässkåp, ugn, skivmaskin, bil och ny kyldisk. Och nu satsar de en cirka miljon på att bygga ut både bageri och cafédelen.
Bygget ska ge plats för några till bord, en handikappanpassad toalett, mer utrymme för färdiga produkter i caféet och ett större bageri.
– Det ska bli ett nytt varuintag, större bakbord och mer plats åt både varor och personal.
Att satsa just nu passar bra eftersom den här tiden på året brukar vara lite av en lågsäsong för bageriet, men på grund av coronapandemin känns det ändå lite ovisst.
– Man vet ju inte vad det kan komma för restriktioner, men vi känner att vi måste göra det här och vi vill det.
– Dessutom litar vi på Gustafsborna, säger Leo och ler.

Några stora pengar säger paret sig inte tjäna på sina bröd, bakelser och smörgåsar.
– Nej, vi har ganska små marginaler, men att se att folk nästan kommer hit i pyjamas för sina frukostfrallor och kunna göra dem nöjda är värt mer än att tjäna pengar, säger Leo.
Elina håller med:
– Ja, vi älskar ju det här företaget och när man får positiv feedback spelar det ingen roll hur trött man är.
Men lite mer skulle paret dock vilja sova – och slippa så mycket ansvar. Nästa mål är därför att anställa ytterligare en bagare.
– Då skulle man kunna slappna av lite mer, få sova och inte oroa sig för vad som händer om man skulle bli sjuk, säger Leo.
När kan det bli aktuellt i så fall?
– Om allt går som det ska, så hoppas vi att vi kan börja leta i vår.
I dag sysselsätter Gustafs Bröd fem personer på heltid och Leos far Tommy Nilsson på deltid.

Fakta/ Leo och Elina Nilsson
Ålder: 42 respektive 35 år.
Bor: I Bomsarvet, Gustafs.
Familj: Barnen Oliver, 11, Alicia, 9, och utflugna Max, 20 år.
Yrken: Bagare och egna företagare.
Intressen: Att pyssla i trädgården, campa, fiska och göra utflyter i skog och mark med barnen.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS