ANNONS

Ett fungerarande och starkt hjärta är viktigt tycker triathleten Oskar Djärv.
Foto: John Leander

Tränat hjärta ambassadör för Hjärt-Lungfonden

Avesta Triathlonstjärnan Oskar Djärv från Sör Nävde utanför Avesta är ny ambassadör för Hjärt-Lungfonden. Och Oskar vill mycket gärna hjälpa till att få folk att skänka pengar till viktig

Oskar Djärv, 30 år, är triathlet på elitnivå. I cirka tio år har han tränat triathlon, de senaste åren på heltid. Han har genom åren lyckats skrapa ihop nio individuella SM-medaljer, varav ett guld.
Att han själv har ett friskt och vältränat hjärta säger sig självt, så vad är det då som får honom koppla ihop sig med en organisation som samlar pengar till forskning kring hjärtsjukdomar? Kopplingen är tätare än kanske många i förstone tror.
– De kontaktade mig och det är en organisation som jobbar för en bra sak. Det är ett viktigt område för mig personligen både som idrottare och privat, förklarar Oskar Djärv från sitt föräldrahem i Sör Nävde.

Han fortsätter:
– Jag har flera i min närhet, också inom idrotten, som antingen har skadats allvarligt eller avlidit plötsligt. Med födda hjärtfel eller hjärtfel som har kommit fort. Kan man med forskningen hitta hjärtfel i tid så har det väldigt stor betydelse.
Att Hjärt-Lungfonden vill ha just Oskar som ambassadör tror han beror på just hans bakgrund inom en krävande uthållighetsidrott.
– I triathlon måste man ha ett fungerande hjärta på maximal nivå. Kanske valde de mig för att jag är en konditionsidrottande profil på ganska hög nivå. Det kändes som en bra match.

Exakt vad Oskars roll som ambassadör kommer att innebära i praktiken är ännu inte helt klart. Men lite tankar har han.
– Jag vill sprida budskapet om att det är vettigt att skänka en slant för att få forskningen att gå framåt. Jag kan tänka mig att man kan hitta på lite större evenemang lokalt för att skapa ökad medvetenhet kring området.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS