ANNONS

Lina Björklund och Erik Jonsson är regerande europa- och världsmästare inom bågskytte. 14 månader gamla Alma är deras gemensamma barn. De delar sin tid mellan hemmen i Fors och Edsbyn, nu siktar de på att till hösten försvara sina titlar.
Foto: Mikael Eriksson

Träffsäker lycka på långdistans

FORS/EDSBYN. Erik Jonsson och Lina Björklund är unika på mer än ett sätt. De har en hel hög med mästerskapsmedaljer inom bågskytte. Och kombinerar det med föräldrarollen.

Erik Jonsson och Lina Björklund har 18 mil mellan sina respektive bostäder, ett radhus i Fors och en lägenhet i Edsbyn. Men det är inget hinder för deras relation. Både Erik Jonsson och Lina Björklund ser det snarare som en fördel.
– Vi har våra veckor var för sig så vi hinner inte nöta så mycket på varandra, skrattar Lina.
– Vi har bara haft ett gräl på de 4,5 år vi varit tillsammans, fyller Erik i.

Erik arbetar som truckförare på pappersbruket i Fors. Lina är lärare på Alftaskolan i Alfta. Tillsammans har de fyra barn, 14 månader gamla Alma är senaste tillskottet och deras gemensamma charmtroll.
Förutom att få det vanliga livspusslet att gå ihop med barn, hem och jobb så kan de lägga till ytterligare en dimension – båda tillhör den absoluta världseliten inom bågskytte plus att de alltså har ett förhållande på distans.

Unisont förklarar de att de visste vad de gav sig in i när de blev ett par och att det inte är något märkligt med det. De är mer omgivningen som ibland kan reagera.
Hade Lina fått bestämma så hade de nog blivit ett par mycket tidigare. De har känt varandra genom bågskyttet sedan början av 90-talet.
– Han hade inte radarn på, skrattar hon.

Erik medger själv att det nog var så, att han var fokuserad på bågskyttet och att det inte fanns tid över för något annat. Livet ville ta en annan väg och de bildade familj på varsitt håll. Men en dag föll pusselbitarna rätt och deras vägar fördes samman.
– Erik har funnits där hela tiden, erkänner Lina.

Tillsammans har de en skrälldus med mästerskapsmedaljer.
– Vi har åtta VM-guld ihop, säger Erik Jonsson.
Antalet SM-guld är än fler, närmare bestämt 88 stycken.
– Lina har 47 och jag 41, säger Erik som är den som verkar ha bäst koll på medaljskörden.
Deras specialitet är barebow, där bågarna är av det enklare slaget utan några hjälpmedel som sikte eller stabilosatorer. Siktar gör man genom att hålla pilspetsen i centrum på målet och beroende på avståndet flyttas handen på strängen för att ändra pilens vinkel.
Det är framförallt inom fältskyttet som de skördat de stora framgångarna.

Som svar på frågan vad som krävs för att bli en bra skytt svarar Lina:
– Pannben.
Dessutom krävs bra styrka i mage och rygg plus en del smidighet.
Båda har ägnat sig åt bågskytte under många år och än ser de inget slut på karriären. Det handlar om att ha fokus och motivation.

Just nu står de i gränslandet mellan inomhus- och utomhussäsong. I maj drar det i gång på allvar, då radar tävlingarna upp sig. Och det blir ett resande mellan hemmen och tävlingarna.
Att vara bågskytt är ingen lukrativ sysselsättning, snarare tvärtom. Mycket får bekostas ur egen ficka.
– Vi har tur, vi får hjälp med allt material som bågar och pilar, säger Erik.

När de i vintras var en sväng till USA för att delta i världens största inomhustävling lyckades de så bra att de för första gången kunde kvittera ut lite premier.
– Det täckte i alla fall resan, säger Lina.
Det stora som väntar till hösten är EM i fältskytte i Slovenien och lite senare VM i 3D-skytte som avgörs i Kanada. Båda är regerande europa- och världsmästare och siktet är naturligtvis inställt på att försvara titlarna.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 16 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS