ANNONS

Peter Granegärd har ett stort intresse för äldre Saabar och han ingår i den grupp med fem av som nu bjuder in till en träff för Saabfantaster.
Foto: Mikael Eriksson

Träff i dagarna tre för Saabentusiaster

HEDEMORA. En träff i dagarna tre för Saabar och Saab-frälsta arrangeras på Hamrebanan med start 29 juni. Bakom träffen fem saabentusiaster från Hedemora.

Hedemora har blivit ett näste för Saabar och då av lite äldre modell. När tidningen Bilsport skulle göra ett reportage om veteranbilar i allmänhet i Hedemora så upptäckte de att det var många olika Saabmodeller som rullade på Hedemoras gator.

– Över en natt kunde vi samla i hop runt 20-talet olika Saabar, säger Peter Granegärd som är en av de som hyser en varm kärlek till Saab och då i synnerhet de Saabar som är försedda med en tvåtaktsmotor.
– Det ska lukta och låta, säger han.
Hemma i Peters garage står Saabarna på kö.
– Man är född med det här, säger han och skrattar.

Sin första Saab köpte han redan i de tidiga tonåren. Tillsammans med sin far släpade han hem bilen och där påbörjades ett arbete med att renovera den gamla tvåtaktssaaben. Så här 40 år senare brinner intresset lika starkt. Frågan är om inte blodet i Peters ådror har bytts ut och ersatts med oljeblandad bensin.

Av de fyra bilarna så är två renoverade med varsam hand och nu i ett skick som är bättre än när de en gång i tiden rullade ut från fabriken i Trollhättan. Den äldsta är årsbarn med Peter.
– Det är en Saab 92 av 54-års modell, säger Peter när han visar runt.

På andra sidan av garaget står en babyblå Saab, en Saab 96 av 1962 års modell. Mellan dem upphängd i en ställning finns kommande projekt. En Saab Sonett från 1974 som importerats tillbaka till Sverige från USA. Peter hade tur att hitta det som många skulle beskriva som vrak i Borlänge. Men i hans ögon finns det ett skimmer över bilen, dock med ett undantag – motorn.
– Det är en V4, säger han lite surt om motorn.

Drömmen han hade var att hitta en Saab Sonett med tvåtakts motor men de tillverkades enbart under åren 1966 och 1967 och i knappt 300 exemplar. Och av förståeliga skäl är dessa inte lätta att uppbringa. Av de drygt 10 000 som sammanlagt tillverkades finns runt 350 i Sverige.

I samband med Motordagen den 30 juni kommer saabentusiaster från Hedemora att arrangera en träff på Hamrebanan. Och en av de som står bakom den idéen är naturligtvis Peter Granegärd.
– Vi är en fyra, fem stycken som håller i planeringen, säger han.

Han påpekar att alla är välkomna, och att träffen är öppen för alla årgångar och modeller av Saab. Träffen är förlagd till Hamrebanan och kör i gång redan under fredagen.
– Då kommer vi att kunna träffas, mingla och ljuga lite med varandra.

Under lördagen blir det först racing på Hamrebanan, det handlar inte om att vara snabbast runt banan i stället gäller det att köra två vändor på banan och där tiderna ska bli så lika som möjligt.

Sedan kommer man att samlas för att gemensamt köra in mot centrum och där köra ett par rundor innan det blir parkering nere i Sveaparken. Där kommer det bland annat bästa bil att koras. Efter Sveaparken kommer Saab-folket att med sina bilar ansluta till den cruising som Hedemora Old Town Crusiers arrangerar på kvällen.

Under söndagen kommer det att arrangeras bakluckeloppis på Hamrebanan och Saabklubben kommer att ha försäljning.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS