Brovallens IF:s Tova Andersson far fram i spåret.

Tova vinnare i sin klass vid Hedemoraskidan

AVESTA. Det kom 162 skidåkare till start när Hedemoraskidan avgjordes i Hedemora. Brovallens IF hade sex åkare med och bäst gick det för Tova Andersson som vann sin klass. – Hon var jättenöjd med sitt lopp, berättar Niklas Andersson.

Nu är tävlingssäsongen i gång på allvar och årets första tävling för Brovallens IF, Rembo IK och Norbergs SLK avgjordes den gångna söndagen.
Platsen var Brunnsjöberget i Hedemora och arrangör för skidtävlingen, som gick i fristil, var IFK Hedemora.
Med på startlinjen var bland andra Edvin Anger, tidigare IFK Hedemora – men sedan en tid tävlar 19-åringen för Åsarnas IK.
Edvin har bland annat vunnit SM-guld och dessutom har han guld från ungdoms-SM på meritlistan och han var också snabbast över de tio kilometerna.

Brovallens IF:s Tova Andersson vann D17-18-klassen. Foto: privat

Snabb var också Brovallens IF:s Tova Andersson, som vann D17-18 över 7,5 kilometer.
– Tova var jättenöjd med sitt lopp, det gick riktigt bra, säger Niklas Andersson i Avestaklubben.
För flera av de lokala sikdåkarna var det säsongens första tävling, men det var det inte för Tova. Vid en tävling i Sverigecupen i Idre placerade hon sig på sjätte plats i fristilen.
– Det var 95 som ställde upp och placeringen var ett kvitto på att Tova ligger rätt till.
På klassiska distansen blev det en 15:e plats.
I H21 placerade sig Tobias Nylén på en fin sjunde plats.

Aaron Gunnarsson, Brovallens IF, tävlade i H13-14-klassen. Foto: privat

Niklas Andersson berättar att Hedemoraskidan var ett bra arrangemang.
– Ja, jättebra. Bra spår och även om det kom en del snö natten innan var det bra förutsättningar.
Totalt var det sex deltagare från Brovallens IF, men även Rembo IK och Norbergs SLK var representerat.
Tävlingen lockade 162 deltagare – 59 på förmiddagen och 103 efter middag.
– Det var sex tävlande som var med från vår klubb, så många fler är det inte som tävlar. Det har varit en liten nedgång senaste åren, berättar Niklas Andersson.
Den här helgen är det tävlingsfritt för Tova Andersson, som går på skidgymnasiet i Östersund, men nästa helg är det Skellefteå som gäller.
– Fredag till söndag, en antionell tävling.
Säsongens stora mål för Tova Andersson är annars junior-SM i Åsarna. Ett mästerskap som avgörs i mars.