ANNONS

Tord Morin uppmärksammades för sina 50 år i företaget CTH Ericson, av CTH Ericson of Swedens VD Ann-Sofie Morin, tillika Tords dotter.
Foto: Veronica Rigtorp

Tord Morin – trotjänare på CTH uppvaktades

BORLÄNGE. Tord Morins 50 år vid företaget uppmärksammades vid en tillställning för inbjudna CTH anställda från nu- och dåtid.

Tord Morin uppvaktades för sin långa och trogna tjänstgöring, men det var ingalunda en avtackning. Herr Morin fortsätter att vara delaktig i verksamheten även 50 år senare, och fyller 80 år nästa år. Han är inte ensam om att vara arbetsam i den åldern. CTH:s sömmerska Emilija Dolonec är allt jämt där hon med, i mer än 40 år har hon tjänat företaget.
Tord Morin arbetade som ekonomichef från 1969 i CTH Ericson, men när det var dags för ägarbyte, tog Tord Morin över verksamheten av hattfabriken CTH Ericson 1985 och idag drivs verksamheten av dottern Ann-Sofie Morin och hennes make Markus.
– Vi vill ju gärna hylla Tord lite extra idag, han som har styrt den här CTH-skutan i och skur under många år. Vi två har ju jobbat ihop nu i snart 20 år och det har varit en fin seglats även om det stormat då och då. Jag har fått lärt mig mycket om hattbranschen och företagande av kaptenen Morin och jag som hoppilandkalle har ibland fått guidat kaptenen bland nymodigheter som olika dataprogram med mera. Som en liten symbolisk gåva och som ett tack för dessa 50 år vill vi överlämna en alldeles egen kaptensmössa, eller Oscar II eller 64650, som vi kallar den. Den hoppas jag att du nu tar på dig när du beger dig ut på Ösjön i sommar, sa Ann-Sofie Morin i sitt tal.

Bakelserna var självklart i modellen av en hatt. Foto:Veronica Rigtorp

Hon passade också på att rikta ett speciellt tack till var och en av de närvarande.
– Utan er så skulle inte Carl Theodors företag finnas kvar idag. Alla som är här idag har en stor del i att vi faktiskt står här just nu, konstaterade Ann-Sofie Morin, innan hon uppmanade alla att ta en omgång till av smörgåstårtan.
Historiken om företaget finns i väggarna, men tål att upprepas igen.
Redan 1885 öppnade Carl THeodor Ericson en hattaffär i Borlänge.
Carl Theodor utvidgade snart verksamheten från att bara ha hattaffär till att tillverka egna hattar och mössor. Den nya hattfabriken öppnade 1902 och verksamheten växte och på 1950-talet hade antalet anställda vid hattfabriken vuxit till 230, CTH var under denna tid den största arbetsplatsen för kvinnor i staden.
CTH Fabriksmuseum som startade 2004, finns bevarat i samma byggnad som nuvarande produktion. Det drivs numera av Borlänge kommun, efter det att föreningen som drev museet är vilande.
Nutidens CTH heter CTH Ericson of Sweden och producerar fortfarande en del modeller i små serier från hattfabriken glans dagar.
Idag, mer än 130 år efter Carl THeodor startade verksamheten, är CTH Ericson fortfarande ett familjeföretag.
– Vi försöker alltid att bevara CTH Ericsons rika historia, men samtidigt blicka framåt och utforska möjligheterna att skapa nya nutida klassiker, säger VD Ann-Sofie Morin som driver företaget idag.

Publicerad i Anninsbladet Dalarna, Borlänge/Gagnef v51

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS