ANNONS

Torbjörn Svensson, som har ägt och vårdat Erik Pers-gården i Solvarbo i åtta år, vann publikens pris när Dalarnas Byggnadsvårdspris delades ut.
Foto: Karin Diffner

Torbjörn prisades för sitt arbete med Erik Pers-gården

SOLVARBO Han vann inte Byggnadsvårdspriset men kammade hem publikens pris, i samma tävling. “Folkets hyllning är väl alltid mest värd”, tycker Torbjörn Svensson som äger och vårdar Erik Pers-gården i Solvarbo.

Priset Dalarnas byggnadsvårdspris 2021 delades nyligen ut och vinnare blev Jelkgården i Kärvsåsen norr om Rättvik.
Torbjörn Svensson var en av tre finalister med Erik Pers-gården, som han köpte för åtta år sedan och har vårdat sedan dess.

I samband med prisutdelningen, den 5 juni, avslöjades det även vilken av bidragen som fått flest röster av publiken. Den vinnaren heter Torbjörn Svensson.
– Det är alltid roligt att få uppskattning för det jobb som man lägger ner. Det ger lite mer energi. Sedan är väl folkets hyllning väl alltid mest värd, säger Torbjörn.

Vad tror du det var som gjorde att du fick flest röster?
– Jag vill tro att det hänger mycket på att man ser att jag vill göra gården användningsbar. Jag vill kunna använda gården nu, så att den inte bara står oanvänd. Jag vill visa att det går att ta till vara på gamla hus, säger Torbjörn Svensson.

Hur ska du fira priset?
– Det blir nog bara att jobba på som vanligt med gården. Jag skulle vilja kunna visa upp gården lite mer, även invändigt. Vi får se om det går att göra det framöver, säger Torbjörn Svensson.

Delar ur motiveringen:
“Gården Erik Pers är ett fint och idag sällsynt exempel på hur bondgårdar i södra Dalarna kunde se ut i äldre tid. Nuvarande ägare Torbjörn Svensson visar genom detta byggnadsvårdsprojekt på möjligheterna att anpassa äldre och förhållandevis små byggnader till dagens behov så att de kan fortsätta att användas.
På gården, som räknar anor från 1600-talet, finns idag bevarade byggnader från 1700- och 1800-talen.
De åtgärder som utförts visar på en långsam och varsam renovering som givit plats för ett bekvämt boende i de små husen och lokaler för näringsverksamhet i andra byggnader. Renoveringen har varit en process av kunskapsuppbyggande med ökad respekt för originalmaterial och lokal byggnadstradition. Gamla tekniker och material har använts och många detaljer med patina har tagits tillvara”.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 24, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS