ANNONS

En tonårsflicka har dömts för ett mordförsök som begicks i Norbergs kommun i februari i år.
Foto: Dreamstime

Tonårsflicka döms för mordförsök – ett 20-tal knivhugg utdelades

NORBERG En tonårsflicka, bosatt utanför länet, har dömts för mordförsök, ett brott som begicks på ett ungdomshem i Norbergs kommun tidigare i år. Målsäganden fick ett tiotal knivhugg i ryggen och blev även knivhuggen i bröstkorgen så att ena lungan kollapsade.

Händelsen inträffade i början av februari i år. Målsäganden har berättat att hon, före händelsen, sett tonårsflickan stå med en kniv i handen och även huggit med kniven i en soffa på ungdomshemmet.
Målsäganden har berättat att hon berättade för personalen att den nu dömde tonårsflickan hade narkotika på sitt rum och att hon även hade brukat narkotika.

Den aktuella kvällen gick de båda ut från boendet och tog en promenad ut på en stig. Målsäganden har berättat att hon först trodde att hon fick ett slag i nacken men att hon sedan insåg att hon blivit knivhuggen. Efter att ha blivit knivhuggen flera gånger lyckades hon ta sig loss och springa tillbaka till boendet och få hjälp av personalen. Målsäganden har berättat att den nu dömda tonårsflickan verkade väldigt lugn under händelseförloppet.

Tonårsflickan själv har erkänt brott och uppgett att hon högg målsäganden för att denna hade skvallrat till personalen om narkotikan. Hon har även berättat att hennes avsikt var att döda målsäganden och att hon inte tänkte något alls under huggen. Hon har även sagt att detta var en impulshändelse och inte planerat.
I polisförhör efteråt sade hon att hon blivit irriterad över att målsäganden inte dog och att “det hade varit bättre att ta den större kniven”, då den hade orsakat större skada. Hon kan inte svara på hur det kom sig att hon hade med sig kniven ut på promenaden.

Hon har även berättat att hon skrivit i sin dagbok och på ett internetforum om sina tvångstankar om att döda någon, men uppger att detta bara var på skämt för att se vilka reaktionerna skulle bli.

Rättsintyget visar att målsäganden hade ett tiotal sårskador på ryggen, i ena axeln, i huvudet och halsregionen. Dessutom hade hon en eller flera sårskador på bröstkorgen, som måste ha penetrerat den ena lungsäcken vilket orsakade en lungkollaps som bedöms ha kunnat vara livshotande om den inte hade behandlats. Totalt ska ett 20-tal knivhugg ha utdelats mot målsäganden.

Tingsrätten skriver i sin dom att det är utrett att flickan “haft ett direkt uppsåt att döda NN” och att hon hade dömts till tolv års fängelse om hon hade varit myndig.

I början av november brukade tonårsflickan amfetamin, som är narkotikaklassat, när hon vistades på en plats i norra Sverige. Hon har erkänt även det brottet.
Västmanlands tingsrätt dömer tonårsflickan för försök till mord samt ringa narkotikabrott. Hon döms till två års sluten ungdomsvård. Dessutom ska hon betala 132 773 kronor i skadestånd till målsäganden samt 800 kronor till Brottsofferfonden.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 23, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS