ANNONS

Tonåring döms till dagsböter för olovlig körning

SMEDJEBACKEN En tonåring från Smedjebackens kommun har dömts för olovlig körning. Han har kört ett fordon, som klassificerats som personbil, utan att ha rätt till detta.

I mitten av april i år körde tonåringen ett fordon på en plats i hemkommunen. Polisens tekniska undersökning av fordonet visade att det hade en strömbrytare monterad, som reglerade om varvtalsregulatorn skulle vara inkopplad eller ej.
När strömbrytaren slogs om kunde motorn varvas för fullt. Fordonet, saknade även den extra växellåda som krävs för att begränsa vilken hastighet fordonet kan köras i.

Tonåringen har uppgett att han visste om att den extra växellådan saknades men han uppger även att han inte kände till strömbrytaren. Enligt tonåringen kan det stämma att han körde i 55-60 kilometer i timmen, trots att fordonet maximalt fick köras i 30 kilometer i timmen. Han har även uppgett att det var svårt att hålla 30 kilometer i timmen då fordonet saknade hastighetsmätare och varvmätare.

Falu tingsrätt anser att det står klart att tonåringen var medveten om att han inte hade rätt att köra fordonet, då det klassificerades som personbil. Tingsrätten dömer tonåringen för olovlig körning. Han döms till att betala 30 dagsböter à 50 kronor, sammanlagt 1 500 kronor.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Ludvika/Smedjebacken) nr 38, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS