ANNONS

En tonåring har dömts för misshandel och ofredande, vilket har skett i Säters kommun, bland annat på Klockarskolan.
Foto: Pär Sönnert

Tonåring döms för stryptag: “Obegripligt att inte någon vuxen på skolan ingripit”

SÄTER/BORLÄNGE En tonåring från Borlänge kommun har dömts för misshandel och ofredande, vilket har skett i Säters kommun. Det handlar om att tonåringen tagit stryptag på två jämnåriga tjejer, varav en svimmade.

Under rättegången framgick det, av flera berättelser, att det under en tid förekom att elever på Klockarskolan i Säters kommun tog stryptag på varandra. En av målsägandena, en tonårig tjej, har beskrivit det som att “det blev som ett sätt att säga hej på”.
Hon har även sagt att det var en slump att det blev just den nu dömde tonåringen som polisanmäldes. Enligt henne kunde det lika gärna ha varit några andra eftersom stryptag var så vanligt förekommande på skolan.

En av händelserna som tonåringen döms för skedde på skolan och den andra i en bostad i närheten. Målsäganden, som gjort uttalandet ovan, har berättat att mannen tog i hårdare än vanligt och att hon svimmade av en kort stund.

Den andra händelsen skedde i ett grupprum på Klockarskolan och den målsäganden, en annan tonårig tjej, har berättat att tonåringen tog två kortvariga stryptag på henne, vilket gjorde att hon fick panik.

Tonåringen själv har förnekat brott. Han har uppgett att han inte alls känner igen situationen i grupprummet. När det gäller händelsen i en bostad så har han uppgett att han inte tagit stryptag, men att han knuffade till flickan efter att hon smetat smink på hans tröja.

Falu tingsrätt påpekar i sin dom att våld mot halsen alltid är att betrakta som livsfarligt. “Ett strupgrepps farlighet beror på en kombination av tid och kraft i greppet. Medvetslöshet inträder genomsnittligt efter tio sekunder. Att 14-15 åriga elever i skolan har fått lov att ta strupgrepp på varandra i sådan utsträckning att de upplevt det lika vardagligt som att säga ‘hej’ till varandra utan att några vuxna på skolan ingripit tidigare är för tingsrätten obegripligt”, skriver tingsrätten i sin dom.

Falu tingsrätt dömer tonåringen för misshandel och ofredande. Han var även åtalad för ytterligare ett fall av misshandel, men där anser tingsrätten att målsäganden var med på det hela och att tonåringen därför ska frikännas från den brottsmisstanken.

Tonåringen döms till 35 timmars ungdomstjänst och ska även, solidariskt med sina vårdnadshavare, betala totalt 12 000 kronor i skadestånd till de båda målsägandena. Han ska även betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter), nr 52, 2021

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS