ANNONS

På kvällen den 29 november i fjol började det brinna i Gylle skola i Borlänge. Nu har en tonåring dömts för mordbrand.
Foto: Veronica Rigtorp

Tonåring döms för att ha anlagt branden på Gylle skola

BORLÄNGE En tonåring från Borlänge kommun har dömts för mordbrand efter att ha anlagt bränderna på Gylle skola i slutet av november i fjol. Han döms till ungdomsvård och 150 timmars ungdomstjänst. Själv förnekar han brott.

Det var på kvällen den 29 november i fjol som det började brinna på flera platser i Gylle skola. Polisens kriminaltekniker har gjort en brandplatsundersökning som visat att brandskadorna var kraftiga och att det, i det primära brandområdet, inte fanns någon el eller andra saker som kan vara potentiell brandorsak.

En brandstege leder upp till en dörr vars ena fönster slagits sönder, så att det gick att låsa upp dörren inifrån. Bedömningen som gjorts i undersökningen är att någon eller några tagit sig in i skolan den vägen. På den nu dömde tonåringens jacka hittades glasfragment som NFC (Nationellt Forensiskt Centrum) anser talar i någon mån för att glaset kommer från den krossade rutan.
På en plats i närheten av skolan hittades en braständare och en sprayflaska som hade DNA från bland annat den nu dömde tonåringen.

Telefontömningar har visat att tonåringen, och en annan tonåring, har skrivit om att “spraya ned gylle” samt att den andre tonåringen frågat “Skulle inte vi bränna ner gylle?” och den nu dömde tonåringen då svarat “Jo”.

Tonåringen själv har förnekat brott och uppgett att han varit vid skolan, med en annan person, men att de aldrig var inne i skolan. Sedan såg de att det hade börjat brinna i skolan.

Den andra personen som var på platsen har berättat att han såg hur den nu dömde tonåringen klättrade upp för brandstegen, krossade rutan och tog sig in i skolan och var där inne i 4-5 minuter. Sedan lämnade de platsen och då såg de rök och hörde brandlarmet.

Falu tingsrätt konstaterar även att telefontömningarna visar att tonåringen, och den andra personen, befann sig vid Gylle skola vid just de minuter som brandförloppet anses ha börjat. Sammantaget anser tingsrätten att det är bevisat att tonåringen begått brottet och dömer honom för mordbrand. Han döms till ungdomsvård med särskild föreskrift samt till 150 timmars ungdomstjänst.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Borlänge) nr 23, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS