ANNONS

Med ett helhjärtat engagemang besöker Mattias Hellbergh/jultomten ett 30-talet familjer under julafton. “Det känns bra att göra någonting bra”, säger han.
Foto: Veronica Rigtorp

Tomten som besöker 30 familjer på julafton

Mattias Hellbergh ägnar julafton till att vara jultomte hos ett 30-tal familjer. – Det var aldrig meningen att det skulle bli så här stort, men det är kul, säger han.

Hur hinner han med detta och sitt eget julfirande?
– I vår familj är vi utsprida överallt på julafton, så vi firar på juldagen, förklarar Mattias Hellbergh.
Till vardags är Mattias truckförare på ABB-Hitachi. Han är stort Leksandsfan och har precis blivit erbjuden att bli tränare för IF Vulcanus.
Men på julafton förvandlas han till Tomten med stort T, i egen komponerad och mycket imponerande förklädnad.

Han har två uppsättningar skägg och peruk, men den ena har fått fötter, så han ska införskaffa nya. Eftersom han själv är vältränad fotbollsspelare så har tomtemagen fått bli till av en kudde fylld med bomull fastsydd på en t-shirt.
De senaste i utstyrseln är stövlarna, som förra julen visade sig vara riktigt farliga i halt väglag, och Mattias slog omkull sig rejält vid sista familjen på uppdragslistan.
– Det var tur det var sista familjen, så jag tog mig hem och lade mig i soffan och åmade mig, säger han skämtsamt.

Det här med tomtandet började för sex år sedan när han fick förfrågan från bröder med familjer.
Sedan har det hela vuxit och blivit ett heltidsjobb på julafton. Det blir även någon tur på juldagen.
– Efter tre år eskalerade det hela och helt okända ringde och bokade.
– Det var aldrig meningen att det skulle bli så här stort, men det är kul och jag gillar att klä ut mig och är ute på event som maskot. Jag har jobbat med “Escape Ludvika Event och resor” som snögubben “Olof”, men också som räv, robot och påskkyckling.

Senast var han jultomte åt Unika Ludvika under julskyltningen vid första advent.
För att Mattias Hellbergh ska dyka upp på julafton krävs förbokning. Han har ett tajt tidsschema som han försöker lägga upp så klokt det går.
Helst vill ju alla familjer ha tomten klockan 16.00 och det går ju givetvis inte att uppfylla, men han gör vad han kan för att alla ska få en bra tid för hans besök.
Mellan fem och tio minuter stannar han hos varje familj.
Har familjen fem barn delar han ut ett paket till varje barn, är barnen tre till antalet hinner han med två paket var. Resterande klappar får familjen dela ut själva då tomten måste hasta vidare för att hinna med alla julfirande barn.

Han rör sig över både Ludvika och Smedjebackens kommun, ända bort till Malingsbo, Grangärde, Sunnansjö och Grängesberg. För själv bor jultomten i gamla gruvkontoret i Håksberg, precis som det anstår en jultomte av dignitet.

En del gåvor blir det och en och annan teckning som belöning. Kostnaden är blygsam – får han ihop bensinslantar är han nöjd, då den här jultomten understryker att det inte är pengarna han gör detta för, utan för att det är kul.
Många snapsar har han också blivit bjuden på i gårdarna, men det är alltid en nykter tomte som besöker familjerna, som ju dessutom kör bil mellan uppdragen.

I år har det blivit några avbokningar med tanke på pandemin, vilket Mattias har full förståelse för.
Sedan växer ju kundkretsen ur behoven efter några år, men den fylls alltid på med nya små jultomtetörstande barn.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS