ANNONS

“Tomten säger inte ‘ho, ho, ho!'”

Det finns massor av utländska ord som berikar svenska språket och som lätt går att anpassa, till exempel orden mejl och mejla. Funkar finifinfint i svenskan! Andra uttryck är svårare att skriva vettigt även om de – i de flesta svenskars öron – är fullt begripliga och fyller en funktion, som ”mutea” eller ”mjuta” (stänga av mikrofonen).

Färgen orange är ett annat tveksamt fall i skrift. Hur böjer man det ordet? Helst inte ”orangea” i alla fall, enligt flera språkvårdare. När det gäller Pensionsmyndighetens årliga utskick så levereras det i ”det orange kuvertet” (utan -a). Myndigheten borde ha förutsett hur krångligt detta skulle bli och i stället valt det numera nästan bortglömda ordet brandgul.
Det brandgula kuvertet. Hur snyggt låter inte det?
Eller det rosa, gröna eller gredelina. Ja, nästan vilken annan färg som helst ser naturligt ut i bestämd form. Utom orange. Och beige.

Sedan har vi de fall där det redan finns ett utmärkt svenskt ord, men där en del prompt måste använda ett engelskt.
Träningsbranschen är expert på att suga åt sig engelska ord på allt från redskap till träningsformer.
Varför har till exempel ordet pass om ett tillfälle när en grupp samlas och utför vissa övningar till exempel bytts ut mot klass?
Jag ser ingen annan orsak än att det – i vissas öron – låter fränare. Att ta en PW (power walk) är tufft medan att ta en rask promenad är hur töntigt som helst.

Ett annat exempel från träningsvärlden är från ett gym med passet ”funktionell träning” på schemat. Det var ett riktigt effektivt träningspass som kändes i kroppen i flera dagar.
Men passet lockade så få deltagare att det lades ner.
Några månader senare dök nästan exakt samma typ av träningsform upp igen – nu under namnet ”functional fit”. Vips, så var passet plötsligt fullbokat!
Det känns som att någon blev lurad på något sätt…
Men det viktigaste av allt: Tomten säger inte ”ho, ho, ho!”. Jo, den amerikanska gör ju det, men den svenska säger banne mig något som: ”God jul i stugan!” eller ”God dag, god dag! Finns det några snälla barn?”

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS