ANNONS

Komminister Tommy von Knorrings intresse för fotografering och att uttrycka sig i bild väcktes i tidiga tonåren.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Tommy von Knorring är prästen som fångar livet genom linsen

NORBERG Tommy von Knorring är komminister i Norberg-Karbennings församling sedan fem år tillbaka. Han är också en flitig fotograf och syns ofta med kameran i hand under sina vandringar i Norberg.
Norberg i rimfrost.
Foto: Tommy von Knorring
En droppe rymmer universum.
Foto: Tommy von Knorring

Tommy von Knorrings intresse för kyrkans arbete väcktes i samband med konfirmationen och han prästvigdes 1997. Under åren har han jobbat i olika församlingar och sedan fem år tillbaka är han komminister i Norberg-Karbennings församling. Under sina vandringar i Norberg, där han bor med fru och tre barn, är kameran en ständig följeslagare.
– För mig är bilden mitt absoluta uttryckssätt och en livlina. Att ta bilder är ett sätt för mig att uttrycka min gudstro, och att nå dem jag normalt inte når i kyrkan, säger han.

Tommy von Knorring blev aktiv i kyrkan i samband med konfirmationen och han jobbade som assistent och ledare.
– Jag testade alla bitar och det var en bra växtplats.
Nu har han arbetat som präst i 25 år och han berättar hur det kändes i början av hans yrkesliv.
– Jag minns hur svårt allt var i början, och jag satt länge och filade på min första predikan. Till slut var den klar och det gick bra.

Tommy von Knorrings titel är komminister och han jobbar tillsammans med vikarierande kyrkoherden Hans-Eric Johansson.
– Det är flera olika titlar inom kyrkan och kyrkoherden är chef över församlingen. Vi är en liten församling med en person på varje post.

Tommy von Knorring yrke är ett jobb i en kyrka i förändring. Under åren har många medlemmar lämnat svenska kyrkan och kyrkobesökarna blir allt färre.
– Vi har få kyrkobesökare, men så har det varit ganska länge. Det är en utmaning att få folk till kyrkan, och tyvärr försvinner många traditioner, säger Tommy von Knorring och fortsätter:
– Nu tappar vi också mycket kontakt på grund av coronan Jag har inte haft en enda vigsel i år och knappt några dop. I och med restriktionerna om att inte samlas fler än åtta personer är det svårt att genomföra viss verksamhet.

Han påpekar att hans jobb ändå pågår trots corona och berättar att de har samtal, andakter och ljuständning på söndagar.

I prästyrket ingår hela livet, från födelse till död, och på frågan hur det känns att hålla begravningar blir svaret:
– Begravningar är det viktigaste jag gör, sorg och saknad är vackert i sig och det visar hur älskad en människa har varit.
Även begravningar har ändrats över tid. Tommy von Knorring tycker det är tråkigt att vi börjar få en kultur som väljer bort döden och begravningar.
– Vi har ju fjärmat oss från döden och människosynen sekulariseras, säger han och fortsätter:
– Det har skett något med kristendomen de senaste åren, och vi har exempelvis förlorat mycket av konfirmationen.
I dag ifrågasätts konfirmationen av både föräldrar liksom far- och morföräldrar. Förr var det tvärtom och att konfirmera sig gick i arv.

Som präst ingår även själavårdande samtal, och här har även diakonen en aktiv roll. Kyrkan erjuder också bikt men det är mindre vanligt.
– Jag har haft en bikt en gång under mina 25 år som präst. Bikt är vanligare i vissa andra församlingar i Sverige.
Som utomstående känns jobbet som präst speciellt och på frågan om han valt rätt yrke blir svaret:
– Ja, att vara präst är ett kall för mig, och visst är det ett speciellt jobb, men vi är ju människor också.

Om du hade valt ett annat jobb, vad skulle det ha varit?
– Jag är nog lite av en konstnärssjäl, så då hade det nog varit ett jobb där jag kan uttrycka mig kreativt. Som ung tänkte jag bli sångare, och jag fick mycket uppskattning för min sång. Men det är en tuff bransch så det blev aldrig någon seriös satsning.

Den kreativa ådran får han ändå uttryck för i bilden, och han minns hur allt började.
– Jag var 15 år när jag och en kompis hade en minisemester på Åland. Vi gick ner till stranden och det var en otroligt vacker solnedgång. Det kändes fantastiskt att fånga den känslan med kameran.
Efter att ha sommarjobbat kunde han köpa sin första kamera och fotointresset har hållit i sig. Det har resulterat i åtskilliga bilder som han dels publicerar på sin blogg och dels på facebook. Brandåret 2014 hade han också en utställning i Karbennings kyrka. Tommy von Knorring gör också fina fotoalmanackor.
– Den första almanackan gjorde jag för åtta år sedan. Och för mig är bilden mitt absoluta uttryckssätt och en livlina.

Sedan tio år tillbaka driver han bloggen där det finns många fina bilder, liksom texter som främst är citat hämtade från bibel och psalmbok.
– Jag hämtar inspiration från bibelns vishetslitteratur, säger Tommy von Knorring.
Vi lämnar Mariagården i Norberg och går ut i den disiga decemberdagen för fotografering.
– Jag älskar dis och dimma när jag själv fotograferar, säger han med ett litet leende.

 

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS