ANNONS

Sedan 1997 har Tommy Samuelsson, ordförande för Hedemora Närradio, varit med och sänt julaftonsradio. “Jag har satt en eventuell brytpunkt vid 30 år men vi får se. Det är väldigt roligt men samtidigt så tar det mycket tid från familjen”, säger han.
Foto: Pär Sönnert

Tommy sänder julaftonsradio för 24:e gången: “Erbjuder lite sällskap via radion”

HEDEMORA Även i år har Hedemora Närradio satt ihop ett 15 timmar långt program som sänds under julhelgen. “Vi ville erbjuda lite sällskap via radion,” förklarar ordföranden Tommy Samuelsson om varför julsändningarna startade. Förhoppningsvis får han en lugnare jul än då värmesäkringen på sändaren, högst uppe på Nibbleberget, löste ut åtskilliga gånger på julafton….

Tommy Samuelsson tar emot i radiostudion, som ligger i en liten stuga intill Folkets Park i Hedemora. Sedan 1997 har Hedemora Närradio sänt julaftonsradio från studion.
– Föreningen har funnits sedan 1986 och jag kom med tiotalet år senare. Vi hade en känsla av att det var många som satt ensamma på julafton och ville erbjuda dem lite sällskap, via radion, berättar Tommy Samuelsson.

I början var julsändningarna tre timmar långa. I dag är de 15 timmar och pågår mellan klockan 09.00 och midnatt. Frekvensen är 93,9 MHz och det går även att lyssna på webbradio via hemsidan www.radiohedemora.com.
– I år kör vi sändningar både på julafton, juldagen och annandagen. Och det går att lyssna när man vill, via hemsidan. Det går ju inte att mäta hur många som lyssnar på oss via vanlig radio men vi har haft jullyssnare från 38 länder via hemsidan, säger Tommy Samuelsson.

Tommy Samuelsson, ordförande för Hedemora Närradio som har sänd julradio sedan 1997. Foto: Pär Sönnert

Årets tablå innehåller i stort enbart nya inslag, som spelats in under året som gått.
– Det ligger en hel del jobb bakom detta men det är lite skillnad att klippa via datorn. Om det blir för många inslag så får vi korta ner dem lite. Jag är producent och Jörgen Moen är webbtekniker. Sammanlagt är det ett 20-tal personer som är med och jobbar med detta, säger Tommy Samuelsson.

Tidigare behövde han åka till studion på morgonen för att starta sändningen och sedan tillbaka vid midnatt för att stänga av.
– Numera kan jag sköta allt hemifrån. Den värsta julen jag upplevt var när en värmesäkring på sändaren löste ut åtta, nio gånger på julaftonen. Sändaren satt vid toppstugan på Nibbleberget och det var massor av snö att pulsa i. Jag fick lämna bordet under julmaten flera gånger om. I stället blev det ett rejält träningspass den julen, säger Tommy Samuelsson.

Hedemora Närradios studio finns i denna lilla stuga, intill Folkets Park i Hedemora. Foto: Pär Sönnert

Han ser fram emot att fira 25 år med julradio nästa år.
– Jag har satt en eventuell brytpunkt vid 30 år men vi får se. Det är väldigt roligt men samtidigt så tar det mycket tid från familjen. Och allt är ju ideellt, säger Tommy Samuelsson.

Tablån för 2021 års julradio:
09.00, God Julmorgon
09.30, Barnens julradio
10.30, Motorsåg från då till nu
11.00, KaffeBitter – Juledition
12.00, Brunnsjöns vintervänner
13.00, En modelljärnväg berättar
14.00, Barnens Julradio
15.00, 100% Jul
16.00, Faster Forward – en nytänkare
16.30, Tomtens musikstund
17.00, Countrystation Juledition
18.00, Luciakonsert HDA kyrka
19.00, Kallbadshuset – ett diarama
20.00, Owe’s bil & fordonssamling
21.00, Sperringens Julkalas – en julsaga
21.30, Hedemora Folketspark
22.00, Musikradio med mera
23.50, Tomten
00.05, God Juldag
Frekvensen är 93,9 MHz och det går även att lyssna på webbradio via www.radiohedemora.com.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter), nr 52, 2021

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS