ANNONS

Tomas Ljung får Region Dalarnas kulturpris 2021. Så här skriver Region Dalarna om pristagaren: “Tomas Ljung, född 1958, är poet, biolog, kulturhistoriker och författare till ett tiotal böcker om natur och kulturhistoria. Han är bosatt och verksam i Falun. I den senaste boken “Sarmatiska havet: spår och spådomar” (2019) har han samlat 1101 notiser, som är resultatet av sexton års spaning efter fakta och myter kring vår skandinaviska identitet”
Foto: Ellerströms förlag

Tomas Ljung får Region Dalarnas kulturpris: “Jag är djupt hedrad”

DALARNA/FALUN Region Dalarnas kulturpris går i år till författaren, biologen och kulturhistoriken Tomas Ljung från Falun. “Jag är djupt hedrad”, säger han. Kultur- och bildningsnämnden inom Region Dalarna beslutade även att dela ut fyra kulturstipendier till Jon Karlsson, Victoria Törnqvist, Lina Östlund och Peter Åberg.

Kultur- och bildningsnämnden inom Region Dalarna har beslutat att årets kulturpris ska gå till Tomas Ljung.
– Det var en stor och fröjdefull överraskning att meddelas detta. Att få en så handfast uppskattning av ens arbete känns omtumlande. Jag är djupt hedrad, säger Tomas Ljung i ett pressmeddelande om priset.

I fjol delades inte priset ut, på grund av coronapandemin, men förutom det uppehållet har priset delats ut sedan 1963. Statuterna säger att priset ska gå till en person eller organisation som är verksam i Dalarna inom litteratur, konst, musik eller annat kulturområde. Prissumman är på 100 000 kronor.
– Vi är glada att kunna presentera en så daladedikerad och nationellt uppmärksammad författare som Tomas Ljung. Han är välkänd och uppskattad inom hembygdsrörelsen i Dalarna. I år letade vi särskilt efter en pristagare inom kulturmiljöområdet och det immateriella kulturarvet. Tomas Ljung rör sig hemtamt inom båda dessa fält, säger Mursal Isa (MP), ordförande i kultur- och bildningsnämnden inom Region Dalarna, i pressmeddelandet.

Jon Karlsson, skådespelare och grundare av Sundborns Teater, får ett av Region Dalarnas kulturstipendium till yrkesverksamma konstnärer. Foto: Sonny Jonasson

Vid samma tillfälle fattade nämnden även beslut om att dela ut fyra kulturstipendier. Till yrkesverksamma konstnärer delades två stipendium ut, på 50 000 kronor vardera, Dessa delas ut år ut till Jon Karlsson och Victoria Törnqvist.

Dessutom delas det även ut två stipendier till oetablerade konstnärer, på 25 000 kronor vardera. I år går dessa till Lina Östlund och Peter Åberg. Även kulturstipendierna delas ut till konstnärer som bor eller verkar i Dalarna, eller som har någon annan form av anknytning till länet.
– Vi tycker att vi har god bredd bland årets stipendiater – från fäbodkultur till populärmusik, säger Mursal Isa.
Både kulturpriset och kulturstipendierna kommer att delas ut vid Region Dalarnas fullmäktigesammanträde den 15 november.

Författaren Victoria Törnqvist. som bor och verkar i Bjursås. får det andra av Region Dalarnas kulturstipendium till yrkesverksamma konstnärer. Foto: Staffan Björklund/Pressbild Tecknade Bilder Förlag

Motivering kulturpristagare 2021:
”Med en lysande, nära nog poetisk formuleringskonst, bjuder denne vänlige men fordrande ciceron in oss till platser i Dalarnas fjällvärld, bergslag och Siljansbygd. Mustigt och lyriskt, men utan avkall på saklighet eller källhänvisningar, visar Ljung på överraskande sammanhang och helheter som vidgar våra perspektiv.”

Kulturstipendiater yrkesverksamma konstnärer:
Jon Karlsson, skådespelare och grundare av Sundborns Teater. Bor och verkar i Sundborn.
Motivering: ”Med entusiasm och energi har Jon Karlsson satt Sundborns teater/Folkteatern i Dalarna på kartan. Som en med- och motkraft till den i regionen redan etablerade scenkonsten är Folkteatern en välkommen fri aktör.”

Victoria Törnqvist, författare. Bor och verkar i Bjursås.
Motivering: ”I ord och bild levandegör Victoria Törnqvist fäbodlivet. Med sina böcker förmedlar hon kunskaper om vårt unika immateriella kulturarv till kommande generationer.”

Kulturstipendiater oetablerade konstnärer:
Lina Östlund, 21 år, bild- och formkonstnär. Från Toftbyn.
Motivering: ”Genom att utforska olika tekniker och material är Lina på god väg att hitta sitt uttryck inom bild- och formkonsten. Ett målmedvetet och nyfiket konstnärskap som ska bli spännande att följa…”

Peter Åberg, 20 år, musiker. Från Falun.
Motivering: ”Peter Åberg är ett musikaliskt popgeni med en talang utöver det vanliga. Hans texter och musik rör sig inom ett brett konstnärligt spektra och vittnar om en ärlighet som berör på djupet.”

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Falun) nr 44, 2021.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS