ANNONS

Tomas Jonsson är en av åtta nyligen tillträdda ishockeyeldsjälar i Falu IF:s nya sportkommitté. Backlegendens uppgift är främst att låta ett erfaret hockeysinne kika närmare på A-lagets förehavanden. “Det finns stor kapacitet i såväl A-truppen som i J-20 och J-18, med mängder av duktiga spelare och bra återväxt på ungdomssidan”, betonar Jonsson.
Foto: Sonny Jonasson

Tomas Jonsson tillbaka på Lugnet

FALUN Falu IF har haft det skralt. På poängkonto och i plånbok. Föreningen tacklar tuffa tider med framtidstro. Backlegenden och klubbsonen Tomas Jonsson har mönstrat på skutan.

Vändning av vind och skärpning av skär eftertraktas. En nytillträdd sportkommitté är ett steg i offensiv riktning för Faluklubben. Fokus ligger på framtid, framgång och ökad poängskörd.
På en av de åtta posterna hittas legendaren tillika hemmasonen Tomas Jonsson, 58.
– Vi är ett gäng lite äldre killar och flera har spelat i Falun som unga. Personligen känner jag att om det finns något jag kan hjälpa klubben med så vill jag göra det, fastslår Tomas Jonsson.

Från A-lagsdebuten i Falufärger som 14-åring gick Jonsson vidare till att vinna SM-, VM- och OS-guld samt Stanley Cup. Därtill över 200 landskamper för Tre Kronor. Det är ett – för att fyra av årets underdrift – tränat öga som ska bistå Falu IF i att förhoppningsvis kunna lyfta drivet och prestationerna i den rödvita puckplutonen.
– Jag tycker att den nya styrelsen arbetar bra och det finns stort engagemang i föreningen, berömmer Tomas Jonsson.
– Det här med sportkommittén är bara ett par veckor gammalt. I ett inledningsskede får man lyssna, lära känna verksamheten och titta på helheten. Vi kommer att lyfta olika områden, och min uppgift är att kika närmare på A-laget, utvecklar han.

Tolv lag utkämpar ett tufft slag i HockeyTvåan västra A. Strävsamma blickar uppåt skiftar i skräckvisioner nedåt. I en serie där poängdiffen mellan topp och botten är tämligen markant, huserar Falu IF i skrivande stund i tabellens nedre tredjedel. Förra veckan derbybesegrade man emellertid Fagersta, vilket tyvärr följdes av en neslig uddamålsförlust mot Hedemora.
– Tabelläget ser kanske inte något vidare ut, konstaterar Tomas Jonsson.
Och fortsätter:
– Däremot ser man att det finns stor kapacitet i såväl A-truppen som i J-20 och J-18, med mängder av duktiga spelare och bra återväxt på ungdomssidan.

Sportkommitténs uppdrag är för Tomas Jonsson sannolikt inte av kortsiktigt slag.
– Nej, nog kan jag tänka mig att sitta kvar lite längre än exempelvis bara säsongen ut. Vissa saker har förändrats genom åren sedan jag började spela, men Falun är min moderklubb och kommer alltid att ligga mig varmt om hjärtat.
– Falun är definitivt inte långtifrån att kunna ha ett lag i division 1. Flera spelare går på Hagströmskas hockeygymnasium och det är dessa plus kommande adepter vi även ska pusha i rätt riktning, att de ska våga satsa för att själva upptäcka “hur långt kan jag gå, hur bra kan jag bli?”, framhåller Tomas Jonsson.

En av ishockeyns största är tillbaka på Lugnet.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 51 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS