ANNONS

Tomas Engström hade inga tankar på att köra STCC igen när han accepterade ett bud om att bli ingenjör hos Micke Kågered Racing. Ett avhopp fick honom att tänka om.
Foto: Mikael Eriksson

Tomas Engström tillbaka i STCC

SÄTER. Tomas Engström kan göra snabba bilar ännu snabbare. Den förmågan har betalat hans räkningar sedan nära 20 år. Arbetsresorna har under de senaste två åren gått till Kina.

I november 2015 ringde Tomas Engströms telefon. En röst frågade på knagglig engelska om han var intresserad av att arbeta med racing i Kina.
– Vi hör av oss sa personen i andra änden av linjen. Jag avslutade samtalet och tänkte inte mer på den saken, minns Tomas Engström.

En tid senare omsattes ord till handling. Uppdragsgivaren sände en flygbiljett med destination Kina. Tomas Engström stängde sin verkstad i utkanten av Säter och antog uppdraget att utveckla en bil han inte sett eller ens hört talas om.

Vid ankomsten till Kina stod tre bilar av märket Haima i racingstallets box invid banan. En av bilarna var märkt med texten “Leif Tomas”.
– Bilarna var de klart snyggaste i depån, en glad överraskning. Ingen av dem hade körts en enda meter på bana så det krävdes en hel del arbete att förbereda dem för tävling.

Två varv in i den första kvalrundan stod Haimas tre bilar parkerade i depån med tekniska problem. Ingenjörskonster från Säter löste problemen och teamet kunde bokföra en sjundeplats i kvalet och en tredjeplats i huvudtävlingen.
Teamet har under de senaste två säsongerna varit ett av de ledande i CTCC, Kinas motsvarighet till STCC.

För Tomas Engström väntade en tuff utmaning vid bankanten.
– Första året hade jag en tolk som följde med mig överallt. År två förväntades jag ha skaffat mig tillräckliga språkkunskaper för att klara mig själv. Det gick sådär…

Tomas Engström har kört snabba bilar mot betalning sedan snart 20 år. Karriären inleddes i Camaro cup, en nationell tävlingsserie där han stod som segare sex gånger, 93-98.
Därefter var han under åtskilliga år en av de främsta förarna i STCC. Karriären översatt i siffror berättar att han kört 201 tävlingar, 3605 varv, 829 mil, stått på prispallen 41 gånger och vunnit 8 gånger. Det kapitlet i Tomas Engströms racinghistoria fick ett dystert slut i och med en konkurs 2016.

Nu håller ett nytt på att skrivas. För några veckor sedan fanns Tomas Engström åter på startlinjen då STCC-serien körde på Gelleråsen i Karlskoga.
– Jag anlitades som ingenjör och det var inte meningen att jag skulle köra, säger han.
Då en av teamets förare hoppade av så ombads Tomas Engström att göra comeback. Han blev tia i debuten och bröt i det andra heatet.

Den huvudsakliga arbetsuppgiften är att utveckla den bil som körs av teamkollegan hos Micke Kågered Racing, Andreas Ahlberg. Kommunikationen kan föras på dalmål, Ahlberg kommer från Krylbo och representerar SMK Hedemora.
– Förutsättningarna är goda, vi har en lovande förare och kör en bil av samma fabrikat som mästerskapsledaren, en Golf GTI. Hittar vi rätt med inställningarna så finns fart att utmana toppteamen, analyserar Engström.

Publicerad i Annonsbladet vecka 36 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS