ANNONS

Falu tingsrätt dömer Borlängebon till tolv års fängelse för hundratals grova övergrepp. Han ska också betala över en miljon kronor i skadestånd till den lilla flickan.
Foto: Karin Diffner

Tolv års fängelse för grova övergrepp

Han satt barnvakt åt den lilla flickan och utsatte henne då för hundratals fall av grova våldtäkter och sexuella övergrepp som han också filmade.

Nu döms Borlängebon till tolv års fängelse och till att betala över en miljon kronor i skadestånd till offret.

De grova brott som mannen nu döms för uppdagades då Interpool upptäckte att en person delat filer med sexuella övergrepp mot barn på ett krypterat nätverk på darknet.
Med hjälp av svensk polis lyckades man identifiera både offret och den nu dömde Borlängebon som den som lagt upp filerna.
Polisen låtsades också vara en “vanlig” användare på forumet och fick kontakt med Borlängebon i maj. Mannen delade då bilder på sexuella övergrepp med polisen och berättade om vad han gjort med flickan.
Den 14 maj anhöll Borlängebon som nu är i 20-årsåldern. Då uppdagades att han under nästan ett och ett halvt år utsatt flickan för grova övergrepp. Det som han nu döms för är 49 fall av grova våldtäkter, 153 fall av grova sexuella övergrepp och 24 fall av grovt utnyttjande av barn för sexuell posering. Han döms också för sexuellt ofredande och för grovt barnpornografibrott.

Brotten har skett då Borlängebon suttit barnvakt åt flickan, mestadels i hennes hem. Övergreppen började, enligt mannens egen berättelse, när han var 18 år. Han träffade då en tjej via ett chatforum som uppmuntrade honom att begå övergrepp samtidigt som han sexchattade med henne. Han intalade sig att det var okej så länge han inte använde våld.
Några månader senare träffade Borlängebon via nätet en man som fick in honom på ett forum på darknet där filer på sexuella övergrepp mot barn delas. Där blev han också uppmuntrad att dela foton och filmer som han tagit när han begick övergreppen mot flickan.

Den nu dömde mannen säger att han inte har tagit betalt för materialet, men berättar att han fick “positiv feedback” och kände att han var “en del av någonting”.
Enligt domen så säger han sig inte ha velat skada flickan, men att han i efterhand insett att hans gärningar kanske kommer att påverka henne psykiskt i framtiden. Han säger sig också ha mått extremt dåligt när han förstått hur “vridet och skevt” han tänkt.

I domen framgår att Borlängebon är tidigare ostraffad och att han inte lider av en psykisk störning.
Eftersom mannen gjort sig skyldig till så många och grova sexualbrott mot en skyddslös person kan det inte bli fråga om något annat straff än fängelse, resonerar Falu tingsrätt i domen.
De brott han döms för har ett sammanlagt straffvärde om högst 14 års fängelse. Rätten ser ändå en förmildrande omständighet i att mannen var så ung när brotten begicks och att han lämnat uppgifter så att polisen kan fortsätta utreda andra sexualförbrytare.
Borlängebon döms nu till tolv års fängelse och till att betala 1 275 000 kronor i skadestånd till flickan. Han ska stanna i häktet tills domen vinner laga kraft.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS