ANNONS

Norbergsbördige smeden och konstnären Tobbe Malm ställer ut sina skulpturer på hemmaplan i Galleri Norberg, fram till och med den 7 september.
Foto: Pressbild

Tobbe Malm ställer ut på hemmaplan

NORBERG Norbergsbördige konstnären Tobbe Malm ställer ut i Galleri Norberg. “Hans konst fångar in platsens ande, den förkroppsligar vad Norberg handlar om”, säger Beppe Karlsson på galleriet

Den 15 augusti var det vernissage för Tobbe Malms “hemvändarutställning” med namnet “Existens Maximum” på Galleri Norberg, vid Abrahamsgården. Tobbe Malm är uppvuxen i Norberg men har bott och verkat i Oslo sedan 2008.

Han är smed och konstnär och uppmärksammades internationellt med utställningen “Jernrosene”, ett monument som skapades till minne av offren för attacken på Utöya år 2011. Monumentet, som invigdes i september 2019, står utanför Oslo domkyrka och har skapats i samarbete med offrens familjer och smeder från hela världen.

– Ända sedan vi tog över galleriverksamheten har vi pratat med Tobbe om att få till en utställning. Tobbes konst fångar in platsens ande, den förkroppsligar vad Norberg handlar om – malm, järn, eld och arbete. Det är mörkt och smärtsamt, men också spirande liv och befrielse, säger Beppe Karlsson på Galleri Norberg i ett pressmeddelande.

Utställningen Existens Maximum visas på Galleri Norberg fram till och med den 7 september.

Fakta, Tobbe Malm:
Uppvuxen i Norberg. Sedan 2008 bosatt och verksam på Baerums Verk, 2 mil väster om Oslo, där han bland annat driver konstnärskollektivet SOOT galleri och ateljéer.
Anlitad och uppmärksammad för ett flertal offentliga verk i Norge.
Initierade, tillsammans med Tone Mørk Karlsrud, projektet Jernrosene 2011. Under åtta år, fram till invigningen den 29 september 2019, jobbade Tobbe med projektet. Fler än 300 anhöriga till offren och överlevande från Utöya har deltagit genom att smida rosor. Övriga rosor är smidda av smeder från hela världen. Monumentet med sina cirka 1000 rosor är placerat utanför Oslo Domkyrka.
Källa: Galleri Norberg

Galleri Norberg om utställningen:
“Existens Maximum, en serie skulpturer och konstnärliga uttryck i järn och mixed media. Malm är tydlig i det han gör. Man får en glimt av vem han är men också vem man själv är.
I allt han gör finns en livsglädje förankrat i minnen och upplevelser från uppväxten i järn- och gruvsamhället Norberg. Hans skulpturer vänder upp och ned på ordningen och normaliserar en absurditet utan förklaringar.
I Existens Maximum reflekterar Malm över mänsklighetens desorientering, hur vi skruvar upp på max och fortsätter kampen, mer än själva livet. Det uppstår ett tomrum, ett konturlöst flimmer där tidsbegreppet upphör och liv och död sker samtidigt”.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg) nr 34, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS