ANNONS

En man från Norbergs kommun har åtalats misstänkt för grovt rattfylleri, smitning från trafikolycksplats samt våldsamt motstånd. Han ska ha kört in i en TMA-vagn på en plats i centrala Norberg i våras. Obs: Bilden föreställer en annan TMA-vagn. Foto: Pär Sönnert

TMA-vagn blev påkörd – man har åtalats misstänkt för grovt rattfylleri

NORBERG En man från Norbergs kommun har åtalats vid Västmanlands tingsrätt misstänkt för grovt rattfylleri, smitning från trafikolycksplats samt våldsamt motstånd. Detta ska ha skett i centrala Norberg i våras.

Enligt åtalet ska mannen, som är i 75-årsåldern, ha kört bil på Malmgatan i centrala Norberg i mitten av maj och då varit kraftigt berusad. Åklagaren skriver i åtalet att mannen “varit så påverkad av alkohol att han inte på ett betryggande sätt kunnat framföra fordonet”.

På Malmgatan kolliderade bilen, som mannen ska ha kört, med en lastbil som hade en så kallad TMA-vagn påkopplad. En sådan vagn brukar användas som påkörningsskydd för arbetsfordon eller lastbilar, ofta vid vägarbeten, och brukar ha en tillhörande ljustavla för att göra trafikanter uppmärksamma på vägarbetet. Både bilen och TMA-vagnen ska ha skadats i olyckan, dock ska ingen person ha kommit till skada.

Efter kollisionen ska den åtalade mannen ha lämnat platsen utan att ge sig till känna, eller ens kontrollera om någon kommit till skada.
Polisen larmades till platsen och när två polismän skulle medta mannen för kroppsbesiktning, med anledning av olyckan, så ska han ha satt sig till motvärn genom att vifta med armarna, kränga med kroppen och ta tag i en av polisernas utrustningsbälte.

Som bevisning lägger åklagaren fram förhör med den åtalade mannen, med poliserna samt med två vittnen som ska ha sett olycksförloppet.
Ett av vittnena har berättat att hon såg att föraren tittade nedåt och inte på vägen när kollisionen inträffade. Det andra vittnet har berättat att han såg att den åtalade mannen vinglade ur sin bil, och då blev fotograferad, samt att mannen var märkbart berusad och att han sedan körde i väg med sin bil utan att ge sig till känna eller kontrollera om någon blivit skadad.

Fotografiet som togs på mannen läggs också fram som bevisning, att jämföra med polisens egna fotografi på polisstationen samma dag. Analysresultat visar att mannen var kraftigt berusad och poliserna har också vittnat om att mannen var berusad när de omhändertog honom.
Den åtalade mannen förnekar brott.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Avesta/Norberg), nr 47, 2021

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS