ANNONS

Nyligen hade Avesta besök av ett gäng hockeytränare från olika hockeyklubbar i Tjeckien. De var här för att lära sig om svensk hockey.
Foto: Rebecca Linder

Tjecker lär sig om svensk hockeykultur

AVESTA. Nyligen var en delegation med representanter från 12 tjeckiska hockeyklubbar på besök här. Syftet var att se hur svensk hockey fungerar.

– Vi behöver organisera om vår ungdomsverksamhet eftersom vi ser att intresset för hockey sjunker hos oss, säger Viktor Lukes, som representerar en regional styrelse för tjeckisk hockey.
Anledningen till att Avesta fick en förfrågan om att ta emot den är att han själv spelat hockey här i Avesta BK under 90-talet som spelare och målvakt. Eftersom de sett vilka framgångar Sverige har haft i såväl junior VM som VM så ville de gärna åka hit för att lära sig mer.

Ledare för 12 olika klubbar kom därför hit för att studera svensk hockey i sömmarna. Thord Mattsson som är ansvarig för det lokala hockeygymnasiet här på Karlfeldtgymnasiet tog emot dem och blev lite av en guide för dem under besöket. Först var de i Västerås under tre dagar, detta följdes av besök i Avesta för att se hur en liten klubb arbetar. Veckan rundades av med ett besök upp till Leksand för att se dem möta Björklöven. Allt för att kunna få en så bred bild av svensk ishockey som möjligt. Från den lilla klubben i Avesta upp till elitnivå. I Avesta fick de även bekanta sig med skolan och veta hur Karlfeldtgymnasiet integrerat ishockeyn i studierna.

– Eleverna tränar tre gånger i veckan på skoltid och får sedan även kvällsträning, berättar Thord Mattsson.
De fick även göra ett besök i Verket där de fick en guidning i Avestas bakgrund inom järnindustrin.
– Där fick vi bland annat veta att Niklas Lidströms farfars far, Kalle Lidström, arbetat här i Verket, säger Thord Mattsson.
De tjeckiska hockeytränarna är överens om att de har lärt sig en hel del och fått mycket inspiration av hur man arbetar med ishockeyn i Sverige, främst inom barn och ungdomshockeyn.

– Här i Sverige sätter man inte alls lika stor press på barnen som vi gör i Tjeckien. Vi ser att ni har betydligt fler barn som spelar hockey och att ni får fram fler kompletta spelare. I Tjeckien jobbar vi hela tiden med fokus på resultaten, här är mer fokus på att bygga upp bra spelare och bra lag. Vi har en lång väg att gå men kommer att ta med oss massor tillbaka till våra klubbar och försöka sprid kunskaperna till samtliga tränare, det räcker ju inte med att bara vi gör en förändring, säger Jaroslav Stepanek, en av de tolv tjeckiska tränarna som besökte Sverige.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 48 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS