ANNONS

Till jul höjer många insatsen på såväl matbord som blomarrangemang och presentinslagning. För hund och katt innebär detta ökade risker. “Just förgiftning hos hundar och katter är extra vanligt kring julhelgerna”, säger veterinären Maja Öhman Nyberg och manar till ökad medvetenhet för att julfina husdjur ska kunna vara med och mysa i trygg miljö.
Foto: Veronica Rigtorp

Tips i tomtetider för fyrfota firare

DALARNA Julen signalerar tradition och mysfaktor. Samt risker för människans fyrfota polare. Klappsnören, choklad och levande ljus är mångas förtjus. Men en möjlig livsfara för pälsligan.

Väldoftande hyacinter, svällande bulldegar, gröna granar och berg av krubb – julen är här på allvar. I dubbel bemärkelse i husdjurens hänseende. För alla hund- och kattägare har AniCura Falu Djursjukhus regisserat en julklapp innehållande goda råd som kan bespara djuren lidande och rentav rädda livet på dem.

– Julen innebär ofta lite fler risker för husdjuret. Just förgiftning hos hundar och katter är extra vanligt kring julhelgerna, säger Maja Öhman Nyberg, chefsveterinär på AniCura Falu Djursjukhus.

Julmat och praliner hör kort sagt inte hemma i husdjurets mage. På djursjukhuset betonar man att choklad är giftigt för hundar och att påtagligt fet och salt mat inte är lämpligt i matskålar tillhörande vare sig vovve eller misse.

– Det är lätt att man vill skämma bort sitt husdjur lite extra under högtider. Få är medvetna om hur liten mängd av olika sorters mat som krävs för att djuret ska få i sig för många kalorier och fett. I dag är 25-40 procent av alla hundar i Sverige överviktiga och drygt var fjärde katt, belyser Maja Öhman Nyberg.

Experternas tips för en säkrare husdjursjul
– Ge inte hunden eller katten överblivna godsaker från julbordet. Fet mat kan utlösa allvarliga mag- och tarmbesvär. Lök och vitlök är farligt för hundar.
– Se upp med chokladasken. I choklad finns ett ämne som är giftigt för hundar.
– Håll koll på glitter och presentsnören eftersom de lätt kan fastna i mage/tarm.
– Ställ granen på lämpligt ställe. Julgranskulor i glas kan skära sönder tassar, och granbarr är svårsmält för både hund och katt. Julgransbelysning bör placeras utom räckhåll för nyfikna husdjur.
– Tänk på levande ljus kontra viftande svansar. Ställ ljusen högt upp, och lämna aldrig djuret obevakat i ett rum med brinnande ljus.
– Julblommor som hyacinter, amaryllis, julstjärna och julros är giftiga för både hund och katt.
– Lämna ej en jäsande bulldeg framme. Ett lockande byte för en hund, som kan drabbas av akuta magproblem. Russin är dessutom giftigt för både hund och katt.

Publicerad i Annonsbladet (Falun) vecka 51 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS