ANNONS

Tio rattfyllerister stoppade

DALARNA. Sju drogpåverkade och två rattfyllerister har hittills ertappats under den vecka då polisen utfört flera hundra kontroller.

Fram till onsdag hade fler än 200 utandningsprov tagits. Sedan dess har minst lika många kontroller utförts.
– Tio rattfyllerister har ertappats, dock inte så ofta i samband med kontrollerna. Det kan vara tips eller för poliserna kända personer som gör att man väljer att stoppa vissa bilar. Sju var misstänkta drograttfyllerister och tre var påverkade av alkohol. En dock bara på 0,09 mg/l varför misstanken föll, berättar kommissarie Stefan Dangardt.

Han finner det glädjande att så många varit opåverkade vid polisens kontroller, och att endast två personer hittills varit straffbart påverkade av alkohol.
– Vi bedriver trafikkontroller även andra veckor än de nationellt och internationellt påbjudna, allt i syfte att trafikanterna ska förstå, och uppfatta att det finns en upptäcktsrisk, säger Dangardt.

Polisens erfarenhet är att de som misstänks för drograttfylleri är ofta kända också för annan brottslighet och de saknar ofta körkort.
– Det är dock tyvärr inget som avhåller dom från att köra bil, också i påverkat tillstånd, och det finns många veritabelt livsfarliga förare på våra vägar. Senaste exemplet i Dalarna på vad de kan förorsaka är ju smitningsolyckan i Orsa för någon vecka sedan då en 14-årig flicka påkördes och dödades, säger Dangardt och fortsätter:
– Personligen kan jag bli mörkrädd ibland när jag reflekterar över hur många potentiella mördare det sitter bakom rattar runt om i Dalarna, och Sverige.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS