Tillgängligheten i Gustafs testades av DHR

"Det gick bra att ta sig fram, men det var knixigt på sina håll", sade Christina Jaako, från DHR, efter att ha kört genom hela ICA-butiken på sin elscooter.
Foto: Pär Sönnert
GUSTAFS. Tillgänglighetsrådet i Säters kommun har testat tillgängligheten på flera platser i Gustafs. – Det har blivit förbättringar efter våra tidigare vandringar, berättar Christina Jaako.

Efter att ha haft tillgänglighetsvandringar i Säter och Stora Skedvi var det i år dags för Gustafs tur.
– Det har blivit förbättringar efter våra tidigare vandringar. De har åtgärdat det som vi anmärkte på. Det är viktigt att vi kontrollera tillgängligheten i hela kommunen, tycker Christina Jaako från DHR, som står för Delaktighet, Handlingskraft, Rörelsefrihet.

Förutom DHR så medverkade politiker och tjänstemän i vandringen som inleddes på ICA i Storhaga, Gustafs.
– Sedan fortsätter vi till biblioteket, Pärlan, pizzerian och så bageriet i Mora by, berättade Daniel Ericgörs (KD) innan gruppen började besöket på ICA.– Vi är ju inte här för att klaga utan det handlar mer om att peka på sådant som behöver förbättra för att öka tillgängligheten, sade kommunalrådet Mats Nilsson (S).

Birgitta Vesterlund, från DHR, hittade genast en sak att anmärka på.
– Blommorna i entrén borde flyttas till någon annan plats. De som är känsliga för starka dofter, eller är allergiska, måste ju passera förbi här. Så här är det i många affärer, att blommorna finns där man går in, säger hon.

Christina Jaako rattade sin elscooter genom butiken, för att se om hon kunde ta sig fram.
– Det gick bra att ta sig fram, men det var knixigt på sina håll. Jag fick köra lite fram och tillbaka för att ta mig igenom på vissa ställen. Och det var trångt vid godiset, konstaterar Christina Jaako.

En annan sak som hon har reagerat på är stressen hos de andra kunderna.
– Folk har så bråttom när de handlar och ser inte oss som har svårt att gå och kanske sitter i rullstol. Jag vill passa på att uppmana folk att ta det lite mer försiktigt, säger Christina Jaako.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 27 2019.

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

SÄTER. Prospekteringsföretaget som letar efter en zink och silvergruva utanför Säter hoppas med nya borrningar på att återstarta sveriges äldsta silvergruva.
SÄTER/AVESTA Säters volleyboll är tillbaka i Elitserien. Truppen består av många spelare från Säter och Avesta. – Det blir en utmaning för oss varje helg, säger ordföranden Per Eriksson.
SÖDRA DALARNA Årets mottagare av priset Skördefesthjärtat blev Hedemorabon Pirjo Gustafsson, som jobbar inom LRF. – Det känns oväntat men väldigt hedrande säger den glada pristagaren.