Thomas Elestrand har fantastisk utsikt över Dalälven från sitt hus i Boberg, mellan Gustafs och Stora Skedvi. Bostadshuset ses längst bort i bakgrunden och strax bakom Thomas ses den tennisbana i gräs (!) som han och hans barn har byggt på tomten. Banan ska även få sällskap av ytterligare två, på åkern ovanför huset, och på tomten vill Thomas även bygga ett rekreationscenter för funktionshindrade.
Foto: Pär Sönnert

Thomas har många järn i elden – vill bygga rekreationscenter och fler tennisbanor

GUSTAFS Att påstå att Thomas Elestrand ligger på latsidan vore att fara med osanning. Utöver sitt jobb som bygglärare på Yrkesakademin är han engagerad i sina bikupor och i sin tennisbana hemma på tomten i Boberg. Tennisbanan – som är i gräs (!) – ska snart få sällskap av ytterligare två och dessutom vill Thomas bygga ett rekreationscenter. “Det här kommer att ge flera arbetstillfällen”, säger han.

Den lilla byn Boberg ligger mellan Gustafs och Stora Skedvi. Här har Thomas Elestrand bott i drygt tio år, med fantastisk utsikt över Dalälven.
– Men när jag flyttade hit 2008 så var det helt igenväxt. Jag har avverkat och rustat och renoverat husen, berättar Thomas, som har ett par av sina barn som närmaste grannar i ett par av husen på den fem hektar stora tomten.

För nio år sedan var han med om en allvarlig fallolycka hemma på gården. Han bröt nacken och är sedan dess förlamad från bröstet och nedåt.
– Olyckan har gett mig andra möjligheter. Ett halvår efter min olycka så startade jag ett eget assistansbolag, för att kunna anställa mina egna assistenter. När man bor så här avsides är det svårt med assistans från kommunen, säger han.

 

Thomas med en av bikuporna som finns på gården. Denna är byggd av sjunktimmer.

 

Ämnena avlöser varandra under vårt samtal. Det märks att Thomas har många bollar i luften och att han är väldigt engagerad i allt som han företar sig.
– Vi har flera bikupor på tomten som ger ungefär 30 kilo honung per kupa och år. Under de senaste åren har vi sålt 14 bikupor. Vi försöker att bygga bikuporna av återvunnet material. En har byggts av sjunktimmer som hämtats från älvbottnen. Det står lite siffror på timret, men det är svårt att tyda.

Apropå älven, en bit bort från Thomas bostadshus finns en tennisbana som skulle kunna ha det vackraste läget i hela Dalarna. Och dessutom är det en gräsbana, vilket är mycket ovanligt – speciellt på dessa breddgrader.
– Det finns någon i Karlskrona och ett par utanför Båstad. Och vi kör enbart med naturligt gräs. Det här är andra säsongen som vi har banan. Vi smygöppnade den redan i fjol men ska marknadsföra den mer i år och hyra ut den via bokningssajten Matchi.se, säger Thomas Elestrand.

Han har själv spelat tennis hela livet och intresset har gått i arv till sonen Edvin.
– Han är väldigt duktig, berömmer Thomas.

Är detta Dalarnas vackraste tennisbana? Läget, med Dalälven alldeles intill, är i alla fall svårslaget.

Tennisbanan i fråga har en gräsmatta som klipps med en gräsklippare av samma typ som de som används för att klippa golfgreener.
– Gräset är 7, 8 millimeter högt, precis som i Wimbledon. Vi hade en liten bana först, till minitennis, men sedan testade vi att bygga ut den. Det ligger silt i marken, vilket gör att underlaget blir hårdare och bollarna studsar riktigt bra. Vi hade en turnering här i augusti, med spel på banan nio timmar i sträck. Det klarade banan, men den har tagit lite stryk under vintern, säger Thomas Elestrand.

Tennisbanan klipps varannan dag, vilket håller ogräset borta.
– Visst tar det tid, det är ett heltidsjobb bara att klippa gräset. Sedan lägger vi ut näring var 14:e dag. Banan öppnar i juni och vi har beställt vita tennisbollar från England, för att få gammeldags Wimbledonkänsla. Och så har vi satt upp ett nät mot älven, så att inte snedstudsarna hamnar i vattnet.

På en åker, ovanför huset, har ytterligare två gräsbanor ställts i ordning.
– Där har vi fått jämna till marken. Vi har även rejält avstånd mellan banorna så att vi kan få tävlingsstatus på dem. Det vore kul att utöka ytterligare och ha fem banor här och få arrangera riktiga tennisturneringar.

På tomten vill han även bygga en stor rekreationsanläggning och en liten stugby.
– Detaljplanen har varit ute på samråd och Trafikverket har haft lite synpunkter på vägsituationen och i sista stund ville länsstyrelsen ha mer detaljerad information om det geologiska läget på tomten, så allt går nog inte i lås förrän till hösten. Jag har tänkt att anlägga en ny väg, parallellt med den befintliga. Sedan gäller det att hitta entreprenörer och lösa finansieringen. Jag har lagt ut några krokar men man vill inte göra klart med någon entreprenör innan allt är klart.

Några grannar i närheten finns inte och Thomas har redan strandskyddsdispens för att bygga så pass nära älven.
– Tanken är att erbjuda rekreation, med utsikt mot älven. Detta ska först och främst vara inriktat mot funktionshindrade. Efter min olycka så upptäckte jag hur lite möjligheter för friluftsliv det finns för oss funktionshindrade. Och om det blir en liten stugby på tomten så kan hela familjen bo här, säger Thomas Elestrand.

Han har stora planer för anläggningen, som kan komma att innehålla lokaler för konferenser och föreläsningar samt en restaurang.
– Då kan vi erbjuda catering, om det finns någon efterfrågan på sådant här omkring. Jag tänker mig även att gästerna kan grilla, ha dagsutflykter och att vi kan hyra ut kajaker och kanoter så att gästerna kan paddla på älven. Jag vill även bygga en flotta för permobiler, så att funktionshindrade kan ge sig ut på älven och fiska.

Förhoppningen är att byggnationen ska vara i gång inom två år.
– Jag har legat lågt med planerna men det är redan ett par sjukgymnaster som har fått nys om det och hört av sig och är intresserade av att ha verksamhet på centret när det är klart. Det här kommer att ge flera arbetstillfällen till Säters kommun. Bara att hålla efter växligheten är ett par heltidstjänster, känns det som.

Thomas har även planer på att stycka av delar av tomten för att sälja tomter.
– Det går ju att göra hur mycket som helst här, som att ordna att det går att lägga till med båt. Då kan vi även välkomna besökare som kommer vattenvägen. Vi kan även köra hit sant och anlägga badplatser vid viken, säger Thomas Elestrand.

Thomas Elestrand.
Ålder: 56 år.
Bor: I Boberg i Gustafs.
Yrke: Bygglärare på Yrkesakademin i Borlänge.
Familj: Fyra barn: Elina, Jimmi, Viktoria och Edvin. Sex barnbarn och ett till på väg.
Intressen: Tennis och djuren. Jag har både höns, katter och så bina i bikuporna. Sedan hinner jag inte med så mycket mer.

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 24, 2021.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS