ANNONS

Thomas Jansson, som driver nöjesdelen i Säterdalen, samlar även på Gevaliaprylar. Nyligen visade han upp dem i Säterdalens dansrotunda. “Det måste vara närmare tusen saker”, säger Thomas.
Foto: Pär Sönnert

Thomas har en imponerande Gevaliasamling

SÄTER I snart 30 år har Thomas Jansson samlat på prylar från kaffemärket Gevalia. Nyligen ställde han ut sin samling i Säterdalens dansrotunda. “Det blev populärt”, säger han.

Thomas Jansson, som driver nöjesdelen i Säterdalen, samlar även på Gevaliaprylar. I år firar kaffeföretaget 100 år och då även Dalstugan i Säterdalen fyller 100 år i år passade Thomas på att ha en utställning om både Gevalia och Dalstugan.

– Jag har samlat på allt möjligt i många år. Tidigare hade vi kafé här i Säter där vi sålde kaffe. Vi har alltid sålt Gevalia, som har varit duktiga på att ta fram olika reklamprylar under årens lopp, berättar Thomas Jansson.

Hur många Gevaliaprylar har du i din samling?
– Det måste vara närmare tusen saker, både stort och smått. Och det blir bara mer och mer. Det är väl något fel på en. Men det finns säkert någon kartong med grejer som jag inte hann hitta i tid, säger Thomas Jansson.

I samlingen finns bland annat en Golfetta med tillhörande släpvagn, lackade med Gevaliamotiv.
– Jag har pratat om detta i flera år, att ha en utställning. Det passade ju bra när Dalstugan också firade 100 år i år. Många som kom till utställningen trodde att det var Gevalias egen utställning, de kunde inte tro att det var en privatperson som hade alla dessa prylar. Gevalia har också hört av sig och berömt mig, berättar Thomas Jansson.

Var hittar du alla prylar?
– På loppisar och på nätet. Sedan är det många som känner till att jag samlar på detta, så de hör av sig om de har hittat något. Om jag åker förbi en nedlagd gammal lanthandel så brukar jag knacka på för att höra om de har några gamla Gevaliaprylar som jag kan få köpa. Men det är väldigt sällan numera som det dyker upp något som jag inte redan har.

Dricker du Gevaliakaffe själv?
– Ja, självklart, annars hade jag väl fått skämmas. Och Gevalia gjorde faktiskt även kryddor, för länge sedan. Det kanske inte alla känner till. Jag har några sådana prylar i min samling.

Blir det någon mer utställning?
– Ja, det blev populärt och uppskattat så jag kanske ska visa upp samlingen igen någon gång framöver, säger Thomas Jansson.

Fakta:
Gevalia betyder Gävle på latin. Kaffet Gevalia lanserades 1920, av handelsföretaget Vict. Th. Engwall & Co som hade rostat kaffe sedan 1913.
1913 köpte företaget sin första egna rosterianläggning för att erbjuda kunderna kaffe med en bättre och jämnare kvalitet än det man fick när man rostade kaffet i butiker eller i hemmen.
1914 registrerades namnet Gevalia, men det var först på 1920-talet som namnet etablerades, då fanns det tryckt på de röda, färdigpackade kaffepaketen som företaget började sälja.
Efter 120 år som familjeföretag såldes Victor Th Engwall & Co KB 1971 till det amerikanska livsmedelsföretaget General Foods (nuvarande Kraft Foods) som därmed har tagit över ägandet av Gevalia.
Källa: Wikipedia och Gevalia.se

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Hedemora/Säter) nr 39, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS