ANNONS

Therese Asplund från Avesta kammade hem både guld, silver och brons i SM i fotografering, där hon kom trea totalt
Foto: Pär Sönnert

Therese tog bästa babybilden – prisades på SM i fotografering

AVESTA Therese Asplund från Avesta kammade hem både guld, silver och brons i SM i fotografering, där hon kom trea totalt. I samma veva prisades hon även i en stor internationell fototävling.

Efter att SM i fotografering avgjorts på Fotografiska i Stockholm lämnade Therese Asplund huvudstaden med ett SM-guld, ett SM-silver, ett SM-brons och en sammanlagd tredjeplats i bagaget.
– Jag har kommit topp sex tidigare, men inte nått en medaljplats. Det känns jätteroligt att ha nått pallen i SM, säger Therese Asplund.

Hon driver ateljé Linslusen i Avesta och sedan ett år tillbaka huserar hon i Strömsborgs Herrgård som numera är företagshotell.
– Jag hade tidigare en lokal på Kungsgatan mitt i centrala Avesta, men när mina bokningar förändrades till att göra mer jobb åt företag, så växte jag ur den studion. Här har jag en större studio och även ett konferensrum som är perfekt då jag även håller en del kurser, säger Therese Asplund.

Hon har drivit företaget i 14 år och sett hur fotografyrket förändrats då var man i dag har en kamera i sin smartphone.
– Folk konsumerar betydligt mer bilder i dag och vet vad som är en bra bild. Jag märker på bokningarna att kunderna vet vad de vill ha, på ett helt annat sätt än förut. Men det är en tuff bransch och det är viktigt att ha flera ben att stå på. Jag fotar bland annat mycket husannonser åt mäklare, det är något som har vuxit mycket de senaste åren, säger hon.

Även inom fototävlingarna märker hon en skillnad.
– Nu på SM så var det väldigt många nya namn som ställde upp. Standarden har höjts jättemycket, säger Therese Asplund, som även är ordförande i Svenska Porträttfotografers Förbund.
– Fotograf är ju ingen skyddad titel, alla som har en kamera är fotografer, men inom förbundet jobbar vi med att lyfta gesällbrev och mästarbrev, så att man kan certifiera sig som fotograf. Det är viktigt att hålla kvar själva hantverket och föra fotokunskapen vidare, tycker Therese Asplund.

Hon var bara fem, sex år gammal när hon fick sin första kamera av mormor.
– Jag tyckte att det var det roligaste som fanns att fotografera. Jag fotade mina kompisar, klädde upp dem och lät dem posera. Alla pengar gick till filmrullar och framkallning, minns Therese Asplund.

Strax före SM i fotografering hade hon även skickat in flera bidrag till WPE, en internationell tävling för proffsfotografer från hela världen.
– Jag kom på 13:e plats totalt och tvåa i familjekategorin samt tvåa och trea i porträttkategorin. Jag skickade in tolv bilder och fick elva medaljer. Pristagarna kom från USA, Kina, Japan och så Avesta. Det är riktigt häftigt, det smäller faktiskt ännu högre än SM-framgångarna, säger Therese Asplund.

Fakta: SM-vinnarens bästa fototips:
Använd dig av ljuset, speciellt inomhus. Stå med ryggen mot fönstret, så att ljuset faller på den eller de som du ska fota.
Våga gå nära den eller det som du ska fotografer. Då kommer man närmare objektet och det blir inte med så mycket annat runtomkring i bilden.
Ha en bra relation med den du fotograferar, så att ni kan kommunicera ordentligt.
Det kan bli svårt att fotografera i skarpt solljus utomhus Om du inte har en bra blixt så ställ er gärna i skuggan och undvik skarpt solljus, speciellt om du fotograferar med mobilen.

 

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) nr 46 2019

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS