ANNONS

Therese Asplund är en professionell fotograf som har kameran i ett fast grepp. Här i hennes studio i Ateljé Linslusen som företaget heter.
Foto: Foto: Rose-Marie Eriksson

Therese Asplund från Avesta leder världens största fototävling

AVESTA Therese Asplund är Avestafotografen som belönats med många prestigefyllda priser både nationellt och internationellt. Nyligen vann hon fashionkategorin i foto-EM och kom tvåa i porträttkategorin. Nu leder hon WPE som är världens största fototävling där över 8 000 fotografer deltar.

“Caught by the Current” är en av de undervattenbilder som Therese Asplund har tagit på badhuset Metropoolen i Avesta.
Foto: Therese Asplund
“Decending” är en annan av Therese Asplunds undervattensbilder.
Foto: Therese Asplund
– Jag leder totalen och ligger på tredje plats i år med bara finalomgången kvar, det är helt fantastiskt, säger Therese Asplund som tävlar i porträttkategorin.
Therese Asplunds passion för foto har funnits med sedan hon fick sin första kamera av mormor som sexåring. Som tolvåring byggde hon en egen fotostudio och stylade sina syskon som hon fotograferade.
Efter utbildningar följde en del jobb, bland annat som säljare i dåvarande Expert-butiken i Avesta där hon jobbade i 16 år. Men att kunna försörja sig på fotografering var en dröm och när dottern föddes för 15 år sedan började hennes karriär.
– Det var då som jag startade Ateljé Linslusen parallellt med mitt butiksjobb, säger Therese.
Snart gick hon över till att jobba heltid med fotografering och nu har hon jobbat professionellt i många år. Therese Asplund är en passionerad porträttfotograf som brinner för bra ljussättning. Hon håller i utbildningar, föreläser, har olika ambassadörskap, ansvarar för fotoresor med mera. Sedan hon startade workshop-konceptet Play to learn kombinerar hon fotografering med utbildning och resande där deltagarna lär och inspireras av varandra. Therese Asplund är också aktiv i Svenska porträttfotografers förbund.
Ateljé Linslusen driver hon tillsammans med en anställd, Emelie, som för närvarande är barnledig. För tre år sedan flyttade Therese in ateljén i kontorshotellet i Strömsborgs herrgård där hon har plats för rekvisita, utrustning, bilder och en imponerande prissamling. En vägg är fylld av diplom och medaljer och en hylla pryds av flera prisstatyetter. Här finns också flera av hennes bilder och hennes senaste projekt är en rad undervattensbilder och resultatet är fascinerande.
– Jag är bra på ljussättning men det krävdes investeringar för att genomföra undervattensbilderna och det var mycket svårare än jag trodde. Det var en utmaning men jag gillar att utmana mig själv, säger hon och ler.
Förutom att Therese fotograferar människor i alla åldrar och olika stilar har hon fotouppdrag till mäklare, olika företag, till hemsidor med mera. Hon har alltid ögonen med sig och inspireras av både stort och smått som resulterar i varierande projekt.
– Jag gillar att driva egna projekt och jag använder mig av olika modeller och det är så fina och trevliga tjejer i varierande åldrar, säger Therese och tillägger att i nuläget finns det bara en kille.
Att fotografering är Therese Asplunds passion är uppenbart och hon fullkomligt lyser när hon berättar om sitt jobb.
– Det är ren glädje att se när mina bilder tas emot positivt.
Att Therese Asplund är framgångsrik bevisar alla prestigefyllda priser och nu deltar hon i WPE med professionella fotografer från hela världen. Tävlingen har funnits i tre år och det är tre deltävlingar per år. Therese tävlar i varje deltävling och har nu maximal poäng.
– I den tredje deltävlingen tävlar länderna mot varandra. Nu är Sverige på femte plats och vi är totalt 68 fotografer från Sverige. Det har verkligen gått bra med tanke på att vi är ett så litet land.
Tävlingar är en inspirationskälla och Therese berättar att det sporrar henne till att testa nya projekt.
– Sen är det så kul att ta del av alla andra fotografers fina bilder.
Att vara professionell fotograf i en så pass liten stad som Avesta må vara en utmaning i sig, men Therese ser bara fördelarna.
– Förutom att jag bor här med min familj har jag nära till allt. Avesta ligger bra till geografiskt och jag når många större städer inom ett par, tre timmar, säger Therese Asplund som älskar sitt jobb och lever sin dröm.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS