ANNONS

Benjamin Eriksson-Guarderas och Emilia Norrlén provsitter fönstersmygen på nybyggda Strandängens förskola.
Foto: Veronica Rigtorp

Testpiloterna Emilia och Benjamin gör tummen upp

Femårige Benjamin Eriksson Guarderas och sexåriga Emilia Norrlén börjar invigningen med en stärkande banan, innan de tar sig an konstverket.

Konstverket, som är en hybrid mellan en grankotte och en luftballong, är framställt av konstnären Tomas Nordström.
– Färgsättningen speglar allas lika värde, berättar rektor Therese Bjurling.
Benjamin hittar snabbt en väg upp bland de färgstarka ”repen”. Medan Emilia lite mer stillsamt tar en titt på kotteballongen.
Den mycket omfångsrika utegården är uppdelad i olika sektioner, där de små barnen har sina lekredskap närmast skolan. De äldre barnen har möjlighet till lite vildare och mer utmanande lekredskap längre bort från skolbyggnaden.
Skogsdungen ger utlopp för egna idéer.

Efter bandklippning är det dags att ta en titt på lokalerna. Först in är Benjamin och Emilia som snabbt försvinner in i de olika avdelningarna. Lika snabbt är de tillbaka, med kommentarerna: ”Det finns inga saker!”
Inflyttningen pågår och avdelningarnas alla rum är inte färdigmöblerade.
De stora, tomma ytorna ger i alla fall möjlighet till mycket spring, vilket de två utnyttjar till fullo.
Rektor Therese Bjurling visar stolt runt och berättar om lokalerna och uppdelningen medan Benjamin och Emilia, med jämna mellanrum, kommer tillbaka till gruppen vuxna för att kolla att vi fortfarande är kvar.
– De här låga fönstren gör att de små barnen kan stå här och titta ut på utegården, förklarar Therese Bjurling och Emilia visar att man också kan sitta i de långa smygarna.

Hon berättar också att den sidan av byggnaden med utsikt över sjön är framsidan, vilket kanske kan verka konstigt, då föräldrar och barn kommer från andra sidan, på väg till och från förskolan.
Men på det här sättet finns alla på samma sida och transporter som matleveranser till och från byggnaden kan ske säkert.
Förskolans eget produktionskök ligger också på matleveranssidan av byggnaden. Kökets kockar Therese Sjöberg och Christina Hagström är redan på plats för att ställa i ordning allting innan det är dags för de första barnen att komma till sina respektive avdelningar den 8 mars.

Från kökets personalrum finns ett fönster in i den stora salen. Där är det full takhöjd och möjlighet till mer sportsliga aktiviteter för barnen. Både väggar och golv är försedda med ljuddämpande material och här finns även en hörselslinga.

Benjamin Eriksson-Guarderas och Emilia Norrlén hittade till sist några halvt upppackade leksaker under sin upptäcktsfärd under invigningen av Strandängens förskola. Foto: Veronica Rigtorp
Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS