Johan Airijoki bjuder på gruvblues under temadagen på biblioteket i Norberg.
Foto: Pressbild

Temadag om gruvor och metaller på biblioteket

NORBERG På lördag 15 januari är biblioteket i Norberg rustat för en dag där gruvor och metaller är i centrum. Catarina Karlsson från Jernkontoret berättar om Osmundvraket och dagen gästas också av författare Marcus Priftis. Det blir även musikunderhållning av Johan Airijoki som bjuder på gruvblues.

Marcus Priftis är kemist, före detta statlig miljöhand­läggare och författare till ett flertal böcker med fokus på manlighet och rasism.
Foto: Sofia Runarsdotter
Katarina Carlsson, forskningskoordinator, bergshistoria, föreläser på temat Osmumdsvraket, ett skepp kommer lastat.
Dagen inleds av arkeologen och historikern Catarina Karlsson är forskningskoordinator, bergshistoria på Jernkontoret. Hon har också jobbat som utvecklingsstrateg vid Bergslagens Medeltidsmuseum i Norberg.
Under temadagen kommer hon bland annat att berätta om Osmundskeppet, ett handelsskepp från 1500-talet. Det var i december 2017 som vrakfyndet, daterat till1500-talet, påträffades i Stockholms mellersta skärgård och det har stora mängder järn i lasten, främst så kallade osmundar. Fyndet av “Osmundskeppet” kommer att bidra till att klargöra delar av järnexportens historia som hittills är relativt okända skriver Jernkontoret i ett pressmeddelande. Tidigare har endast ett fåtal vrak med järn i lasten påträffats.
Forskningskommittén och -projektet Östersjön som järnmarknad – Osmundskeppet, ett handelsskepp från 1500-talet innebär ett samarbete mellan Vrak, Statens Maritima och Transporthistoriska Museer (SMTM) och Jernkontorets Bergshistoriska utskott. Även Kungliga tekniska högskolan och Stockholms universitet medverkar.
Jernkontoret skriver i pressmeddelandet att projektet även syftar till att beskriva Bergslagens industriella utveckling med fokus på handelsorganisation, varor, transport och export.

Författaren Marcus Priftis fortsätter sedan på temat gruvor och metaller. I boken Brytningstid reser Marcus Priftis genom gruvlandet Sverige och går på djupet med vad gruvan har gett oss. Sveriges historia slingrar sig kring gruvorna och det finns ännu gott om metaller i vår berggrund. Många hoppas att gruvan ska kunna rädda både klimatet och glesbygden. Men jorden är redan hårt trängd av människans exploatering och frågan är hur länge till naturen orkar stå emot.
Marcus Priftis är kemist, före detta statlig miljöhand­läggare och författare till ett flertal böcker med fokus på manlighet och rasism. Brytningstid är hans första bok på Natur & Kultur.

Efter författarbesök bjuder Johan Airijoki på gruvblues. Han är en svensk musiker, snowboardåkare och gruvarbetare, bosatt i Gällivare. År 2011 släpptes skivan Airijoki och Laservågen. Airijoki har spelat i banden Väärt och Parkas. År 2015 släppte han en soloskiva, Vissa saker måste brännas.
Under dagen medverkar också föreningen Järnet på Lapphyttan. Det är fri entré men antalet personer begränsas till max 100 personer. Biljett kan hämtas på Norbergs kommunbibliotek.

Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS