ANNONS

Underst Matilda Blomquist, från vänster: Shahvali Safdari , Saga Melander, Elisabeth Holm, Lotta Ranner, Sabina Sievertsson och Kjersti Webb. Fattas gör Camilla Karlsson.
Foto: Maria Karlsson

Teatereleverna avslutade sin utbildning med uppträdande

BORLÄNGE. Eleverna på den nya utbildningen ”Fysisk teater” på Brunnsviks folkhögskola har avslutat utbildningen med att uppträda med sin egen slutproduktion inför publik. Läraren som undervisat heter Kjersti Webb och hon brinner för konstformen som än så länge är ganska okänd i Sverige, men desto mer känd internationellt.

Fysisk teater handlar som det låter inte så mycket om att sätta ord på en berättelse, utan i stället visa det med kroppen. Bara de nödvändigaste orden används, enligt Kjersti.
– Fysisk teater är grunden till all teater och här fördjupar vi oss i den, berättar hon.
Nu hoppas Kjersti på en fortsättning för sina nuvarande elever, och att fler vill prova utbildningen.
– Eftersom planerna är att jobba med olika stilar och egna produktioner under våren kan det fungera som en fortsättningskurs för de som gått första kursen, samtidigt som nya kan komma in i gruppen. Ju fler som ingår i en grupp desto bättre.
I förlängningen hoppas hon att fysisk teater ska bli en tvåårig högskoleutbildning i Dalarna.
– I andra länder är den här formen av utbildning på den nivån, men mina krav och kvaliteten på undervisningen är inte lägre för att det nu är en utbildning på en folkhögskola, säger Kjersti.

Kjersti Webb har arbetat som skådespelare och konstnär sedan 1996. Hon har utbildat sig till skådespelare i USA och specialiserat sig inom fysisk teater. Bland annat blev det omfattande träning i den kända LeCoq-pedagogiken av många kända lärare och på flera kända skolor.
Dessutom har hon grundat flera friteatergrupper, hon startade och drev exempelvis Fringefestivalen i Colorado och på hennes meritlista finns ett stort antal egna produktioner.
– Därför kan jag lära ut hur man skapar själva teatern, från idé till produktion.
Rum med karaktär är något Kjersti går igång på.
– Jag ser teater överallt. Det finns så många byggnader som står tomma, då skulle man kunna ta vara på möjligheten att skapa teater på platser som egentligen inte är tänkta för teater från början.

Kjersti Webb brinner för fysisk teater.

Eleverna som den här dagen tränar inför kvällens uppträdande vill gärna fortsätta med fysisk teater till våren.
Lotta har alltid haft ett teaterintresse och tackade ja till utbildningen trots att hon inte visste vad det var.
– Men det kändes så rätt från första dan och det har gett sån energi.
Elisabeth hade ett arbete där hon satt mycket framför en dator.
– Nu är jag mycket piggare och gladare, det här är det mest lustfyllda jag gjort, säger hon.
Matilda har en egen friteater i Borlänge och har arbetat som skådespelare sedan 2018. Hon tycker det är en jättebra fortbildning med innehåll som kan plockas in i det hon redan håller på med.
Shahvali har sina rötter i Afghanistan men är född och uppvuxen i Iran. Först nu kan han följa sina drömmar och har studerat på ett program med teaterinriktning på Lugnetgymnasiet. Han tycker utbildningen med fysisk teater är mycket lärorik och avancerad.

Eleverna övar på sin slutproduktion.

Den som vill bana väg för något nytt kan ofta få kämpa i motvind.
– Det har varit mycket motvind, men i Borlänge har jag fått lite medvind, säger Kjersti.
Det började med att Kjersti gick ihop med Folkuniversitetet och fick medel beviljade från Region Dalarna till en förstudie för att se om det fanns intresse för fysisk teater. Och när det visade sig att det fanns underlag gjorde Brunnsviks folkhögskola det möjligt för henne att starta en utbildning.
Nu fortsätter utbildningen under våren men finansieringen för produktionsdelen söker de fortfarande.
Nästa termin börjar den 17 januari och det finns fortfarande platser kvar. Den som är intresserad kan anmäla sig på brunnsvik.se eller kjerstiwebb.com.

MARIA KARLSSON

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS