ANNONS

Rolf Rydelius ansvarar bland annat för bokningarna i Teaterbiografen. “Nu har vi flera evenemang på gång”, säger han.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Teaterbiografen öppnar för film och föreställningar

NORBERG Efter tider av nedstängningar ser Rolf Rydelius fram mot en höst fylld av film och föreställningar i Teaterbiografen i Norberg.

Susanne Rantatalo, Göran Eriksson, Arto Järvelä, Jan Johansson och Markus Falck ingår i folkmusikgruppen WAO som bildades 2015. En grupp som vill sprida sånger av poeten och vissångaren Vilho Akseli Ollikainen.
Foto: Håkan Johansson
Frukostklubben med Solveig Bergqvist Larsson, Cecilia Kyllinge och Jan-Olof Jonsson gästar Teaterbiografen i Norberg.
Foto: Pressbild
– Vi har fått nytt ljus i lokalen och det kommer att bli riktigt surroundljud så vi har en väldigt modern anläggning, berättar han.
Teaterbiografen ligger i bibliotekshuset och Rolf Rydelius är vaktmästare, bokningsansvarig och ordförande i Norbergs filmförening.
– Det här huset invigdes 1975 och det har hänt mycket genom åren. Största händelsen var nog när Olof Palme stod på scenen här, säger Rolf Rydelius och visar in lokalen.
Teaterbiografen ägs av Norbergs kommun och under åren har det varit plats för föreläsningar, filmvisning samt teater- och musikuppträdanden. Under pandemin har dock det mesta varit vilande.
– Det blev lite lättnader för ett år sedan då vi kom igång en del men sen var det dags att stänga ner igen, säger Rolf Rydelius.
Filmföreningen körde igång för cirka tio år sedan med Rolf Rydelius i spetsen. Sedan dess har man kört filmkvällar vid olika tillfällen.
– Både förra våren och hösten körde vi på tisdagskvällar och det fortsätter vi med. Varje tisdag klockan 18.30 visar vi film, säger Rolf Rydelius och tillägger att filmkvällarna är till för medlemmar.
– Det är uppskattat och vi har haft fullt hus vid några tillfällen men normalt brukar det vara runt 45 personer som kommer.

Hur många medlemmar har ni?
– Vi har runt 100 aktiva medlemmar plus ett par hundra som är vilande, och du kan bli medlem när som helst under året, säger Rolf Rydelius.
På frågan vad det är för filmer som visas blir svaret:
– Det är medlemmarna som kommer med önskemålen och sedan köper jag in det som går.
Rolf Rydelius berättar att de är knutna till Swedish film och det är mycket regler runt filmvisningarna.
– Vi får exempelvis inte annonsera och filmerna måste godkännas av Swedish film.
Under vecka 44 blir det höstlovsfilm och sedan väntar mer film, föreställningar, möten med mera i en uppfräschad och moderniserad lokal.
– Ja, vi har moderniserat lokalen successivt och just nu är det högtalarna som ses över.
Rolf Rydelius berättar att de bland annat fått nytt ljus som de tagit över från Västmanlandsmusiken och de har installerat en trådlös ljudanläggning.
– Vi kommer att få riktigt surroundljud och det är en väldigt modern anläggning.
Förra året fräschades också biosalongen upp med nya biofåtöljer.
– Jag hade letat och sökt biofåtöljer under ett års tid och precis när vi stängde ner fick jag napp från två salonger. Det dök upp i precis rätt tid, säger Rolf Rydelius och fortsätter:
– I samma veva fick jag kontakt med Västanhede trafik som kunde sköta om transporten.
Det blev ett omfattande arbete, inte minst när de gamla fåtöljerna skulle rivas ut.
– Ja, det var ett stort jobb men jag fick hjälp av en arbetslös person från Avesta och så en från filmföreningen. Att ta bort alla pinnbultar var ett jobb i sig och det var mycket problemlösning i början. Men nu är alla 146 stolar på plats.
Nu väntar Rolf Rydelius på bokningar och uthyrningar av lokalen, ett jobb han trivs med.
– Det här är jättekul och det blir många möten med både artister och publik. När man bokar är det ju mig man träffar och sen följer jag allt fram till slutet.
Nu väntar flera evenemang och den 27 oktober gästar Carl Einar Häckner Teaterbiografen och han bjuder på tidlöst trolleri, visor och spontan humor. Den 4 november är det dags för folkmusikgruppen WAO och den 19 november ger Västmanlands teater föreställningen Omsorgen.
– I december kommer Cecilia Kyllinge hit med sin frukostklubb och den 21 december blir det en kortfilmsfestival, säger Rolf Rydelius och tillägger:
– Det känns så bra att allt kan rulla gång igen.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS