ANNONS

Den taxiförare som i somras misstänks ha kört på flera personer i centrala Borlänge har nu åtalats vid Falu tingsrätt. Han misstänks för försök till mord samt flera fall av grov misshandel.
Foto: Sonny Jonasson

Taxiföraren åtalas för mordförsök

BORLÄNGE Den taxiförare som i somras körde på flera personer i centrala Borlänge har nu åtalats. Han misstänks för försök till mord samt flera fall av grov misshandel.

Den dramatiska händelsen inträffade på kvällen den 24 juli. En taxibil körde då på flera personer på Borganäsvägen i centrala Borlänge och nu har åtal väckts mot två personer.

Föraren av taxibilen, en Borlängebo i 30-årsåldern, åtalas misstänkt för försök till mord, fyra fall av grov misshandel samt ett fall av grov vårdslöshet i trafik. En av målsägandena, en man i 35-årsåldern från Borlänge kommun, åtalas i sin tur misstänkt för olaga hot och misshandel.

Enligt åklagaren ska taxiföraren ha haft en konflikt med den andre mannen sedan tidigare. Den sistnämnde ska, den aktuella dagen, först ha kört efter taxiföraren med sin bil och vid en omkörning visat upp en kniv för taxiföraren. Sedan ska han ha gått fram till taxiförarens taxibil och hotat att döda honom samt utdelat flera slag mot taxiförarens bröstkorg och huvud. Efter det ska så händelsen på Borganäsvägen ha ägt rum.

Enligt åtalet ska taxiföraren ha försökt att döda den andre mannen genom att köra på honom med taxibilen. Den andre mannen ska ha hamnat under bilen och släpats med ett antal meter. Taxiföraren ska då ha backat bilen och sedan kört mot mannen på nytt, dock utan att träffa honom då mannen lyckades kasta sig åt sidan.

Åklagaren skriver i åtalet att gärningen var livsfarlig och att taxiföraren “genom sitt agerande visat särskild hänsynslöshet och råhet”.
Vid samma tillfälle blev fyra andra personer påkörda av taxibilen och samtliga ådrog sig skador. Åklagaren anser att även dessa fyra incidenter var livsfarliga och att mannen visat särskild hänsynslöshet och råhet.

Den sista åtalspunkten handlar om grov vårdslöshet i trafik. Åklagaren anser att brottet bör bedömas som grovt då taxiföraren “visat uppenbar likgiltighet inför andra människors liv och egendom”.

Flera vittnen ska ha sett händelseförloppet, att taxiföraren först blev slagen och därefter svarade med att köra över den andre mannen samt att han även körde på flera människor som befann sig på platsen. Dessutom ska händelseförloppet ha fångats på film av en övervakningskamera på platsen.

Taxiföraren vidgår delar av händelseförloppet men förnekar brott. Mannen som blev överkörd förnekar det olaga hotet och misshandeln som han misstänks ha utsatt taxiföraren för.

 

Artikeln publicerades i Annonsbladet Dalarna (Borlänge) nr 39, 2020.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS