NTI Robot Wars engagerar gymnasieelever på bland annat NTI Gymnasiet Helix i Borlänge.
Foto: AcadeMedia

Tävling engagerar gymnasieelever

BORLÄNGE. Elever på NTI Gymnasiets skolor i Borlänge, Gävle, Luleå, Sundsvall och Umeå deltar i techeventet NTI Robot Wars, en tävling där eleverna tävlar med egendesignade robotar. Därefter startar Maker Tour – en turné där eleverna visar sin digitala lärmiljö för allmänheten.

Samhällets digitalisering skapar både nya möjligheter och utmaningar inom alla branscher. Enligt de senaste siffrorna från IT- och Telekomföretagen råder det kompetensbrist inom techsektorn, med ett förväntat underskott på cirka 70 000 personer inom bara tre år.
– Vårt uppdrag är att ge våra elever digital spetskompetens och kunskaper i ny teknik redan på gymnasiet. Det är viktigt att vi skapar miljöer och samarbeten som bidrar till att fler unga söker sig till branschen och då behöver vi som skola ligga i framkant, säger Anna-Lena Björklund, rektor på NTI Gymnasiet Helix i Borlänge.

Fyra robotar packades och transporterades till Sundsvall, där tävlingarna skedde under onsdag, torsdag och fredagen.
Inga elever från Borlänge åkte till Sundsvall, på grund av pågående pandemi.
– Vi har haft ett tajt samarbete med Sundsvall för att kunna lösa detta i pandemitid, säger Anna-Lena Björklund.
De fyra robotarna som deltar från NTI Gymnasiet Helix i Borlänge är framställda av teknik och estetelever.
– Det har varit bra och givande projekt som eleverna uppskattar mycket och som de varit mycket engagerade i, berättar Anna-Lena Björklund häromdagen då robotarna transporterades till Sundsvall.

NTI Gymnasiet har sedan flera år partnerskap med RISE och IFOUS som säkrar att skolornas utvecklingsarbete ligger i linje med Sveriges ambition om att bli ledande inom digitalisering.
– Våra elever ska förberedas för att kunna leda och navigera i en digitaliserad värld. Att se deras fina samarbete och engagemang inför dessa dagar bådar gott inför framtiden, säger Sofia Stoltz, rektor NTI Vetenskapsgymnasiet Gävle.
NTI Robot Wars är en tävling för elever på gymnasiet som knyter samman praktiska moment i ämnen som matematik, programmering och elektronik. Tävlingen engagerar cirka 200 elever och lärare på fem gymnasieskolor.
– Vi jobbar stenhårt med innovation här i Umeå. Våra elever gillar att lösa tekniska problem och att omsätta idéer till handling. Det manifesteras verkligen genom robottävlingen och skolornas fina samarbete, säger Petra Norqvist, rektor NTI Gymnasiet Umeå.

Alla skolor inom NTI Gymnasiet har ett makerspace, som är en slags digital slöjdsal med 3D-skrivare och annan teknisk utrustning. Här kan eleverna vara kreativa och jobba med både problemlösning och design.
Robotarna som eleverna konstruerat ska tävla i bland annat hinderbana och stridsbana med tema 8-bit, men det finns också ett designelement där robotarnas konstruktion och design jämförs.
– Tävlingarna filmades bland annat i stadshuset i Sundsvall. Sedan producerar våra medieelever en miniserie av evenemanget som ska sändas i skolornas sociala mediekanaler i mitten av april, säger Jon Ellrose, rektor på NTI Gymnasiet Sundsvall, tillika samordnare för skolornas gemensamma techevenemang.

I april genomför varje skola en Maker Tour på sin ort, med en minibuss som är utrustad med bland annat 3D-skrivare, VR-utrustning, robotar och mätdataloggar.
– Att ge barn och ungdomar möjlighet att ställa frågor, testa och utforska teknik tillsammans är viktigt. På grund av pandemin kan skolorna inte ta emot besökare, därför är vi glada att vi genom detta initiativ kan visa upp vad våra elever kan åstadkomma tillsammans med våra systerskolor i norr, säger Charlotte Pittja, rektor NTI Gymnasiet Luleå.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS