Lena Hilmersson värnar om hundar och uppfödning och Bärta och Iris är två guldklimpar på gården i Årnebo.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Tänk efter före valpköpet och se upp för oseriösa hundförsäljare

Att människans bästa vän är hunden har blivit allt tydligare under det senaste året. Distansarbete och isolering har ökat efterfrågat på valpar, på både gott och ont.

Det gäller att tänka efter före valpköpet och kontakta en seriös uppfödare eller hundförsäljare.
– Först och främst ska du absolut inte köpa en smuggelhund, det är rena valpfabriker och hundarna transporteras under fruktansvärda förhållanden. Du ska ha en direkt kontakt med uppfödaren eller säljaren, säger Lena Hilmersson som är ordförande i Norbergs lokala kennelklubb.

Lena Hilmersson föder upp dansk-svensk gårdshund i Woppers kennel och hon är också representant för rasklubben.
– Iris är det senaste tillskottet och hon verkar lovande, men nu är hon bara fyra månader så vi får se hur hon utvecklas. Vi ska dna-testa henne för PLL, en ögonsjukdom, och det är många tester innan det blir aktuellt att avla på henne, säger Lena som möter upp hemma på gården i Årnebo där hon bor med maken Roffe och hundarna Iris och Bärta.
Lilla Iris hälsar glatt på valpars vis medan mormor Bärta, sex år, tar det lite lugnare.
– Dansk-svensk gårdshund blev erkänd som ras 1987 i Sverige, och jag är även valp- och omplaceringsombud, säger Lena medan vi går in och slår oss ner i köket.
Efter ytterligare en liten hälsningsceremoni passar Bärta och Iris på att ta en liten förmiddagsslummer i soffan.

Hur länge har du varit ordförande i kennelklubben?
– Det är nog cirka ett och ett halvt år, men jag har varit engagerad i klubben betydligt längre än så. Vi är en mindre klubb som lyder under Västmanlands kennelklubb som i sin tur är ansluten till Svenska kennelklubben.
Nyligen visade Kalla fakta ett inslag om Svenska kennelklubben som bland att fick kritik för att utesluta medlemmar som uttalat sig kritiskt om verksamheten. Det är inget vi går in närmare på, men Lena Hilmersson tipsar om att gå in på kennelklubbens hemsida för att se frågor och svar.
– Det är inte så mycket att orda om, och SKK har även klarlagt vad det handlar om och svarat på medlemmarnas frågor.

Att hundar engagerar både hundägare och övriga är uppenbart, och trycket på uppfödare har mer eller mindre exploderat i samband med pandemin.
– Det märks även hos mig och det är stor efterfrågan på dansk-svensk gårdshund. Jag får fyra till fem mejl i veckan av människor som vill köpa en valp, säger Lena och tillägger att under förra året föddes över 900 valpar i Sverige.

När började du med uppfödning?
– Jag började med uppfödning 1999, men då var det terrier, norfolkterrier, som vi födde upp. Men så upptäckte vi den här rasen via en bekant, men det blev en lång väntan innan det blev en valp och vi blev godkända. För det handlar också om att du ska bli godkänd som hundägare, och de kraven finns inte när du köper från en oseriös försäljare.
Lena Hilmersson är tydlig med att det är självklart att man måste veta vad det är för hund man köper. Tyvärr är det alltför vanligt att köparen inte har en aning om hundens bakgrund, sjukdomar och egenskaper.
– Smuggelhundar är ett folkhälsoproblem, och det största hotet är att de kan föra in rabies, men de här hundarna kan också ha dolda sjukdomar. Men så länge efterfrågan finns pågår smugglingen, och folk måste sluta köpa hundar på det här sättet. Köper du en hund av en seriös uppfödare följer det också med tre års dolda felförsäkring.

Nu är det många som jobbar hemifrån och tycker det är ett bra tillfälle att skaffa hund. Men så småningom är det dags att återvända till sin arbetsplats och då kan det uppstå problem.
– Med tanke på att många hundar lever 10-15 år är det viktigt att se längre än till den lilla söta valpen. En hund skaffar man för lång tid framåt.
Om man sedan köper en renrasig hund eller en blandras spelar kanske mindre roll, bara man är medveten om rasen/rasernas egenskaper.
– Det finns blandraser som kan förstärka mindre önskade egenskaper, och därför är det viktigt att läsa på och lära om vad en specifik ras ska arbeta med. Hundarna har ett syfte och de har avlats fram för att exempelvis vakta eller valla.

Hur har arbetet i kennelklubben påverkats av pandemin?
– Vi följer SKK:s regler hur vi kan mötas och följer folkhälsomyndighetens rekommendationer. Det har främst varit digitala möten och enstaka träffar utomhus, men det är alltid fullt på våra kurser.

Får vem som helst delta i era kurser?
– Ja, vi välkomnar alla hundar, och på våra valp- och slyngelkurser deltar både renrasiga hundar och blandraser, enda kravet är att hunden måste vara vaccinerad. Varghybrider är förbjudna så det har vi inte med.
Förutom hundar hinner Lena Hilmersson med både odlingar och att jobba trots att hon är pensionär.
– Jag är distriktssköterska och nu jobbar jag som vaccinationskordinator i Norberg, och vi ligger långt framme med vaccinationer, bäst i länet faktiskt, säger Lena Hilmersson.
En bit bort busar två glada hundar och det är tydligt att lilla Iris vet hur man ska få fart på mormor.

 

Rasbeskrivning
Dansk-svensk gårdshund har sedan gammalt funnits på lantgårdar i Danmark och Sverige. Gårdshunden har använts som vakthund, råttfångare och sällskap. Rasen är en del av det svenska kulturarvet och beskrivs som en pigg, frisk och mångsidig familjehund som lätt anpassar sig i de flesta situationer.

 

Inför hundköpet
Fråga dig själv varför du vill ha hund. Är det för sällskap? Ska den vara med ut på jakt? Är du intresserad av att tävla i lydnad? Ta reda på så mycket som möjligt genom att läsa på internet och i böcker, gå på hundutställningar och fråga runt bland olika rasklubbar och uppfödare.
Den som söker en vuxen hund kan vända sig till Hundstallet där många hundar väntar på nya hem.
Många rasklubbar har omplaceringsverksamhet och det händer att uppfödare placerar ut lite äldre hundar.
Länkar till rasklubbarnas hemsidor finns på köpahund.se. Sök på den ras du är intresserad av och när du får upp informationen om rasen hittar du länken på samma sida.
Även Fonus begravningsbyrå samarbetar med olika djurskyddsföreningar för att hjälpa till att hitta nya hem till hundar där deras ägare avlidit.
Källa: SKK

Smuggelhundar
Tullverket rapporterar om att rekordmånga hundar stoppades från att föras in i Sverige under 2020. Hundsmuggling har blivit alltmer intressant för kriminella och under hösten 2020 märktes en stor ökning i smugglingen i samband med ökad efterfrågan på hundar. Uppfödare i Sverige kunde inte möta det behov som uppstått under pandemin vilket öppnade en marknad för mindre nogräknade hundförsäljare. Och trenden har fortsatt under årets första två månader.
Ett sätt som blev allt vanligare under 2020 var att smugglare som tvingats åka tillbaka hörde av sig till köparna som beställt hundarna på nätet och sade åt dem att åka till exempel till Danmark och hämta sin hund. Det innebär att hundköparna själva blir smugglare och riskerar att dömas för brottet.
Hundsmugglingen är svår att komma åt så länge det finns köpare i Sverige som är beredda att köpa en valp som både kan vara allvarligt sjuk i till exempel rabies och som smugglats in under vedervärdiga förhållanden.
Källa: Tullverket

 

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS