ANNONS

Ljusmanifestation för de miljöförsvarare som dödats under året.
Foto: Veronica Rigtorp

Tänder ljus för miljöförsvarare

LUDVIKA. Västerbergslagens Naturskyddsföreningen genomför den 10 december en ljusmanifestation för de miljöförsvarare som dödats under året.

Ljusmanifestation sker i Lillkyrkan, Ludvika. Den valda dagen för ljusmanifestationen är också internationella dagen för mänskliga rättigheter, som instiftades av Förenta Nationerna, FN. Dagen instiftades för att hylla deklarationen och dess syfte och uppmärksammas idag stort runt om i världen.
I en nyligen utkommen rapport visar att människor som kämpar för demokrati, miljö och mänskliga rättigheter blir alltmer utsatta. Miljöförsvarare är en av de allra mest utsatta grupperna, och därför släpper Naturskyddsföreningen rapporten som presenterar resultaten från en omfattande studie som föreningen genomfört. I studien vittnar 25 miljöorganisationer runtom i världen om sin situation.
Varje vecka dödas minst tre miljöförsvarare i världen. Trakasserier, hot och våld mot miljöförsvarare ökar också. Det är en del av en global trend som rapporten visar på.
De som dödas är människor som engagerar sig för att skydda miljö- och/eller markrättigheter blir alltmer utsatta.
– Världen behöver stå upp för miljöförsvararnas rätt att försvara allas vår framtid, säger Gunilla Lundborg, kassör i Västerbergslagens Naturskyddsföreningen.
Arrangemanget anordnas av Västerbergslagens Naturskyddsföreningen och Svenska kyrkan den 10 december i Lillkyrkan, Ludvika.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, Ludvika/Smedjebacken v 50

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS