Tallar på kommunens mark sågades ner

Flera stora tallar, på kommunens mark, har av misstag sågats ner på Skönviksområdet, där SBB planerar att bygga ett LSS-boende.
Foto: Pär Sönnert
SÄTER Flera stora tallar, på kommunens mark, har av misstag sågats ner på Skönviksområdet. Nu förs diskussioner mellan kommunen och SBB om kompensation för de nedsågade träden.

Bostadsbolaget SBB planerar att bygga ett LSS-boende vid infarten till Skönviksområdet i Säter. SBB äger tomten i fråga och under arbetet med att ställa i ordning tomten inför bygget så har entreprenören av misstag fällt flera stora tallar som stod på granntomten, en tomt som tillhör kommunen.
– Vi tycker naturligtvis att det är väldigt tråkigt det som hänt. Det var vår entreprenör som sågade ner tallarna och därför är ansvaret vårt, säger Krister Karlsson, vice vd för SBB, i ett pressmeddelande.

Det förs diskussioner om hur SBB ska kunna kompensera kommunen för träden som har sågats ner. Tallarna i fråga var gamla och höga och “en viktig del i naturupplevelsen i området”, enligt kommunen.
– Det är inte helt enkelt. Jag hoppas att vi ska komma fram till en bra överenskommelse, och jag vet att SBB också vill försöka lösa detta på bästa sätt, säger Andreas Mossberg, samhällsbyggnadschef i Säters kommun, i pressmeddelandet.

Då alléer generellt är skyddade av miljöbalken ska Länsstyrelsen Dalarna nu göra en bedömning om dessa träd var skyddade enligt miljöbalken.
– Vi inväntar nu besked från Länsstyrelsen innan vi beslutar hur vi ska hantera detta, säger Andreas Mossberg.

Publicerad i Annonsbladet (Hedemora/Säter) vecka 35 2019

ANNONS

SENASTE LOKALA NYHETER

DALARNA. Dalamjölken med gårdsgaranti försvinner när Arla stänger Gefleortens mejeri. Bidragande till stängningen är att både mjölkbönder och Kavli valt Grådö som fortsätter satsa.
HEDEMORA z –Tänk på vad en skiva omtanke kan ge, säger diakon Marie Pederbyl när församlingen börjar sälhja Grådö mejeris jubileumsost som julost. ,.
GARPENBERG. Garpenbergsgruvan har den längsta malmreserven av alla Bolidens gruvor men man tror uppenbarligen att man kan hitta fler malmkroppar under och runt Dammsjön.