ANNONS

Aldrig förr har så många tåg trafikerat den svenska järnvägen. I mitten av november avgick årets miljonte tåg.
Foto: Pär Sönnert

Tågtrafiken slog rekord – miljonvallen passerad

DALARNA. Det har slagits ett nytt rekord på järnvägarna runt om i landet. Aldrig förr har så många tåg trafikerat den svenska järnvägen.

I mitten av november avgick årets miljonte tåg.
Trafikverket konstaterar att trafikvolymen på de svenska järnvägarna fortsätter att öka. Den 16 november avgick ett tåg från Stockholms central, med destination Göteborg. Tåget i fråga var det miljonte tåget som trafikerat järnvägarna i Sverige under 2019. Detta är första gången som miljonvallen passeras under ett år. Fjolårets notering var 998 113 tåg.
– Det är en fantastisk siffra, en milstolpe, och vi är mycket stolta över att vi i järnvägsbranschen skapar förutsättningar så att alla som vill resa med tåg ska kunna göra det, säger Ann-Sofi Granberg biträdande chef för verksamhetsområde trafik inom Trafikverket, i ett pressmeddelande.
Vidare konstaterar Trafikverket att persontrafiken på järnvägarna har fördubblats på 25 år. Varje dag reser i snitt 420 000 personer med tåg i Sverige. Sträckan som landets persontåg kör varje dag motsvarar nio varv runt jorden. Dessutom transporterar även hundratusentals ton med gods dagligen på järnvägarna.
– Vi arbetar målmedvetet med att använda järnvägen så effektivt som möjligt. Inte minst är vårt intensiva och engagerade samarbete i branschen, och nyttjandet av digitaliseringens möjligheter viktiga steg för att ytterligare kunna öka trafikvolymerna, säger Ann-Sofi Granberg.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna v49

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS