Från vänster Fatima Gorbani, Latife Moussa, Huda Mahmood, Fadhaa AL-Dabbagh, konstnärlig ledare i projektet Helen Rabnor och Yalla Borlänges ordförande Jan Forstedt.
Foto: Veronica Rigtorp

Syateljén ska förbereda kvinnor för arbetslivet

BORLÄNGE För just de här kvinnorna började sömmerskeresan för ett tag sedan och nu står de stolt uppklädda i egensydda förkläden framför syateljén på IKEA, redo för invigning.

– Det är jätteroligt att jobba tillsammans, och Helen är jättesnäll, säger Fatima Gorbani.

Hon har deltagit i projektet “Trappa upp”, inom projektet har hon och de andra kvinnorna bland annat sytt kassar och necessärer på CTH Fabriksmuseum av överblivna tyger från IKEA.

Yalla Borlänge är sprunget ur “Trappa upp” projektet som Coompanion driver nationellt i fem olika regioner, där Borlänge är en av dessa.
Genom projektet förbereds kvinnorna för den svenska arbetsmarknaden och skapar möjligheter för dem att vara delaktiga i att både starta och driva Yalla Borlänge. Ambition är att kunna anställa praktikanter och även ta emot nya för arbetslivsintroduktion.
Yalla Borlänge är ett arbetsintegrerande socialt företag för kvinnor som kämpar för att ta sig in på arbetsmarknaden. Textildesigner Helen Rabnor är konstnärlig ledare och handledare i integrationsprojektet.

Verksamheten genomsyras av kreativitet och hållbarhetstänkande något som visade sig stämma bra överrens med IKEA:s hållbarhetstänk, vilket gav upphov till ett snabbt samarbete, som nu resulterat i syateljén på IKEA i Borlänge.
Ateljén syr på beställning till exempel gardiner till IKEA’s företagskunder och på CTH syr man till privatpersoner..
Hållbarhet är en viktig aspekt och därför har Yalla Borlänge riktat in sig på återbruk. Till försäljning har de bland annat väskor, necessärer och shoppingbags.

Syateljén tar gärna emot uppdrag som att reparera kläder åt kommunen och näringslivet, för att främja det cirkulära återbruket.
Under projektets gång har kvinnorna lärt sig sy på de maskiner som finns i CTH fabriksmuseums lokaler, där de även fortsättningsvis kommer att vara, när de inte är på syateljén i IKEA.
Nu är projektet i hamn, och för att ta det hela vidare har den ideella föreningen Yalla Borlänge bildats för att kunna driva näringsverksamheten, ordförande är Jan Forstedt.
IKEA Borlänges varuhuschef Jessica Öhlund sa i sitt invigningstal att just de här kvinnorna saknades i mångfalden på varuhuset. När hon mötte projektledaren och företagsrådgivaren Maria Ines San Juan över en lunch, fanns lösningen i Maria Ines kontakter och Jessicas efterfrågan, och blev ett lyckat och snabbt samarbete som utmynnade i den nyinvigda syateljén.

Borlänge kommun har ett samarbetet med projektet “Trappa upp”och företaget Yala Borlänge.
– Det är A och O är att få in folk i arbete, inte bara för lönen utan även för att känna sig behövd. Genom arbete fås den sociala kontakten och vi får inte utestängningseffekten, säger Lena Hjort-Hultqvist, vice ordförande i utskottet för social hållbarhet.

Hawa Hazareh syr en vimpel. Foto: Veronica Rigtorp

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS