ANNONS

1977 lanserades Minuten med onlinekopplade uttagsautomater. Här en Bankomat i Falun.
Foto: Sonny Jonasson

Swedbank och sparbanksidén firar 200 år

I år firar Swedbank och sparbanksidén 200 år. Swedbank har sitt ursprung i Göteborgs Sparbank som grundades 1820.

Ursprunget från Göteborgs sparbank gör att Swedbank kan räknas till en av de äldsta bankerna i Sverige.
I Falun har banken funnits sedan år 1825, alltid med ambitionen att vara en del av lokalsamhället och hjälpa människor med både sin vardag och sina drömmar, oavsett om det har handlat om att skapa sig ett hem, förverkliga en affärsidé eller starta ett sparande.
Ett aktuellt exempel hur banken arbetar idag är bankens utbildning i privatekonomi för ungdomar, Ung ekonomi. Det är en föreläsning som syftar till att öka kunskapen om bland annat sparande, lån och om att studera och flytta hemifrån för dem som kanske behöver det allra mest: Ungdomar som står på tröskeln till vuxenlivet med allt vad det innebär av ansvarstagande för den egna privatekonomin.

Swedbank och sparbankernas gemensamma historia är intressant i sig, men framför allt säger den något om hur det moderna Sverige vuxit fram – från fattigt bondesamhälle till ett av världens mest moderna länder.
I början av 1800-talet var Sverige ett av Europas fattigaste länder. Den som ändå lyckades få en slant över hade svårt att spara den för sämre dagar, eftersom det knappt fanns banker – och absolut inga som vanligt folk kunde gå till. I stället fick man köpa saker med beständigt värde, som silverskedar, och gräva ned i skogen.
När den första sparbanken startade i Göteborg den 28 oktober 1820 innebar det därför en smärre revolution. Nu kunde vem som helst när som helst sätta in och ta ut hur små belopp som helst, lägga grunden till sin egen ekonomiska trygghet och kanske till och med våga satsa på en idé eller en dröm.

Sedan dess har sparbanksidén väglett det som så småningom kom att bli Swedbank.
Exempelvis städerna som växte fram under 1800-talets andra hälft där sparbankerna ofta var med och finansierade avlopp, sjukvård, gator, elektricitet och bostäder, och därmed gjorde samhällsbygget möjligt.
Sparbankerna engagerade sig också i egnahemsrörelsen som växte fram under 1900-talets början. 1966 startade sparbankerna Fastighetsbyrån, som fortfarande hjälper köpare och säljare med sina bostadsaffärer.
Andra exempel på viktiga frågor som Swedbank arbetar med idag är lösningar för till exempel hållbara fastigheter och klimatsmart boende.
Folkbildningsambitionen var stark bland sparbankerna från start. Det gällde inte minst barn, och bankens allra första kund var faktiskt just ett barn: Treåriga Carolina Bernhardina Hammardahl.

Den mest välkända och bestående folkbildningsinsatsen är förmodligen tidningen Lyckoslanten. Den kom ut redan 1926 och räknas idag som Sveriges äldsta barntidning. Än idag skickas den ut av Swedbank och sparbankerna till elever i mellanstadiet.
De välkända figurerna Spara & Slösa finns kvar i tidningen, även om det predikande anslaget från förr är borta sedan länge.
Andra exempel på tidiga folkbildande insatser är sparbanksböcker till nyfödda, sparklubbar på jobben och skolsparande direkt i klassrummen, som fanns kvar till 1960-talet och många äldre minns med skräckblandad förtjusning.

En genomgående ambition har också varit att ge ekonomiska råd för livets alla situationer. Broschyrer som ”Bo ihop utan att vara gifta” kom när samboskap blev vanligt, precis som ”Dina pengar”och broschyrer gjordes många fler.
Sparbankerna tog hand om privatpersoner, affärsbankerna om företag. Jordbrukarna startade Sveriges första jordbrukskassa som bildades 1915, de blev så småningom Föreningsbanken, som 1997 gick ihop med Sparbanken Sverige och blev FöreningsSparbanken – som idag är Swedbank.

Fondbolaget Robur startade 1967. År 1980 startade Robur en fond som valde bolag utifrån hållbarhetskriterier. Idag fondsparar var tredje svensk i Swedbank Robur, som är en av Nordens ledande kapitalförvaltare med visionen att vara världsledare i hållbart värdeskapande.
Från 1969 kunde sparbankerna erbjuda banktjänster även till företag.

Teknikutvecklingen: Förr fanns hemsparbössor, cyklande sparbössetömmare och bankbussar som komplement till kontoren.
1977 Lanserades Minuten med onlinekopplade uttagsautomater.
1985 Sveriges första telefonbank.
1995 Internetbanken gjorde entré.
2012 Swedbanks första mobilapp. Samma år kom Swish, ett samarbete mellan sex banker.

Några årtal:
1990 Finanskrisen.
1992 Elva sparbanker blev Sparbanken Sverige.
1997 Sparbanken Sverige och Föreningsbanken bildade FöreningsSparbanken, bytte namn till Swedbank.
2005 Hansabank förvärvades.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS