ANNONS

Minna Mångs är nyhetsankare i digitala varianten av Draknästet för UF företagare.
Foto: Veronica Rigtorp

Sveriges största draknäste avfyrades digitalt och säkert

Ung Företagsamhet Dalarna anordnade den 15 oktober ett enormt och unikt digitalt event med cirka 900 deltagare från hela länet. Allt sköttes från CoSpace i Borlänge.

Cirka 800 UF-företagare kom under dagen att pitcha sina affärsidéer för 25 olika jurygrupper. Allt skedde digitalt och coronasäkert.
I slutändan kommer även Dalarnas bästa pitch att utses.
– Vi funderade över hur vi i dessa tider skulle kunna anordna något riktigt stort för så många elever som möjligt och på samma gång engagera näringslivet och då växte den här idén fram, säger Thomas Agneteg, regionchef för Ung Företagsamhet.

En viktig del i detta är att unga ska få visa upp sig för näringslivet. Att visa drivet som finns och förhoppningsvis ge fler ungdomar möjlighet till jobb framöver.
– Engagemanget från näringslivet är enormt och alla ställer upp. Folk jag aldrig har träffat tidigare hör av sig och erbjuder sig att lägga sin tid på våra unga och det är både glädjande och rörande. Vi har nu närmare 100 personer som ställer upp och de sitter både i Dalarna, över Sverige och så långt bort som på Island, säger Thomas.
Dagen utgjorde kval där de 25 bästa pitcharna går vidare till semifinal under helgen och sedan koras Dalarnas bästa pitch.

Fakta:
Draknästet är ett tv-format där blivande företagare får presentera sin affärsidé för en jury av potentiella investerare och har sänts i många länder.
Inga investeringar gjordes under UF-nästet i Dalarna, utan tanken var att ge eleverna tips och idéer och att de skulle få träna inför framtiden.
*800 elever presenterade sina idéer.
*100 personer från näringslivet var drakar – den längs bort på Island.
*200 möten genomförde via Teams under dagen.
Ung Företagsamhet är en ideell och partipolitiskt fristående organisation som funnits 100 år i världen, 40 år i Sverige och 28 år i Dalarna. Varje år går cirka 30 procent av Dalarnas gymnasieungdomar utbildningen.

Tre drakar och en föreläsare på kaffepaus. Från vänster Simon Larsson Dialekt Falun, Henrik Navjord regionchef för Svenskt Näringsliv Dalarna, Marcus Larsson företagsrådgivare på Coompanion Dalarna samt föreläsaren och entreprenören Jörgen Malmberg. Foto: Veronica Rigtorp
Draknästets digitala variant hade studio i CoSpace i Borlänge. Bland sladdar och datorer hittade Annonsbladet Ulf Thoré, Mina Spångs och Thomas Agneteg. Foto: Veronica Rigtorp
Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS