ANNONS

Sverige har fått en ny standardbensin

Reduktionsplikten för bensin höjdes den 1 augusti till sex procent och till 26 procent för diesel. Detta innebär att Sverige får en ny standardbensin, E10, som innehåller upp till tio procent etanol.

E10 finns redan i 14 andra länder inom Europa och bidrar till att minska koldioxidutsläppen vilket är ett viktigt steg i att nå Sveriges klimatmål. De allra flesta bensindrivna personbilar, även äldre, kan köras på E10.
Reduktionsplikten beslutas i Riksdagen och är ett styrmedel för drivmedelsbolagen att sänka koldioxidutsläppen från bensin och diesel och uppnå klimatmålen. Branschen står enad i omställningen till klimatneutral konkurrenskraft och arbetar med att uppnå de åtaganden som man gjort inom ramen för Färdplanen tillsammans med regeringsinitiativet Fossilfritt Sverige.
Cirka 94 procent av alla bensindrivna bilar är godkända för körning på E10 som blev ett lagkrav för bilar producerade från den 1 januari 2011.
Anders Norén, teknisk chef Bil Sweden, skriver på hemsidan att bilägare i Sverige inte behöver vara oroliga och de äldre bilar som inte kan köras på E10 kommer att köras på E5.
– Bil Sweden och Drivkraft Sverige kommer på respektive hemsidor att publicera en lista över vilka bilar som kan köras på E10, säger Anders Norén.
E10 är den nya blyfri 95 standardbensinen, men det kommer också finnas en kvalitet med E5 för de fordon som behöver köra på det. Var man tankar E5 kan man läsa om på drivmedelsbolagens hemsidor.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS