ANNONS

En av de medverkande från Borlänge är Faisa Jama Nur, 17. För flera år sedan stod hon upp mot rasism i klassrummen, och i dag är hon aktiv i initiativet Framtidens förebilder samt sitter i styrelsen för Borlänge ungdomsråd. Och nu också nominerad till Årets Svenska Hjälte.
Foto: Veronica Rigtorp

Svenska Hjältar på Borlängebesök

BORLÄNGE. Svenska hjältar startades av Aftonbladet för tretton år sedan. Nu är man ute på en ny skolturne och första stoppet var på Fryshuset i Borlänge.

Svenska hjältar startades för att lyfta landets goda krafter. Under året berättar man om hundratals vardagshjältar, och i december prisas sju av dem på den tv-sända galan från Cirkus i Stockholm.

Nu är man ute på en skolturné tillsammans med några av dessa hjältar för att prata civilkurage, mod och medmänsklighet med högstadieelever – och första stoppet var Fryshuset i Borlänge.
– Vi vet att det finns många unga där ute som gör skillnad i sin vardag. Vi vill lyfta fram dessa exempel som visar hur man kan ta steget från tanke till handling, säger Helena Mastberg, chef Svenska hjältar.
Med sig hade dom ungdomar som på olika sätt gjort skillnad i sin egen vardag. En av de medverkande från Borlänge var Faisa Jama Nur, 17. För flera år sedan stod hon upp mot rasism i klassrummen, och i dag är hon aktiv i initiativet Framtidens förebilder samt sitter i styrelsen för Borlänge ungdomsråd.
– Jag ser fram emot att dela med mig av mina tankar och erfarenheter och att träffa alla andra ungdomshjältar att inspireras av, säger Faisa Jama Nur.
I Borlänge hade de också med sig en av Sveriges största youtubers, komikern Hampus Hedström, 22, som har över en halv miljon följare på sina plattformar. Trots dyslexi och dyskalkyli har han drivit eget företag sedan han var 14 år. Nu är han högaktuell med ny bok.
– Det ska bli jättekul att få åka med Svenska hjältar och träffa alla ungdomar i just Borlänge för jag älskar Borlänge. Alla mina skor är köpta där. Svenska hjältar är ett viktigt initiativ för att lyfta goda förebilder och initiativ, säger Hampus Hedström.
Svenska hjältar hade program på Fryshuset i Borlänge, med en inledande förfest där ungdomarna fick nominera sina egna lokala hjältar. Programledare var Aftonbladets Frida Söderlund, som tidigare bland annat programlett Rockbjörnen. Programmet genomfördes i samarbete med Borlänge kommun.
– Vi är jätteglada att Aftonbladet har uppmärksammat att det finns så mycket engagemang för de här frågorna i Borlänge, säger Helena Hermansson från Toleransprojektet Borlänge.

Publicerad i Annonsbladet Dalarna, Borlänge/Gagnef vecka 4

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS