ANNONS

Filippa Heldemar med hästen Fantastic Fanny som hon kammade hem SM-guldet tillsammans med tidigare i sommar.
Foto: Rebecca Linder

Svensk mästare siktar mot nya mål

FOLKÄRNA. I slutet av juli tävlade 13-åriga Filippa Heldemar med sin ponny Fantastic Fanny i SM och tog guld i hoppning i kategori B. Bakom ligger otaliga timmars träning och engagemang.

Hon sitter vid köksbordet hemma i Folkärna. Hennes intresse för hästar kom tidigt i och med att hennes mamma alltid har ridit. Redan som tvååring började hon rida hemma och som fyraåring började hon på ridskola. Tävla började hon göra som sexåring och hon har alltid tyckt om det. Det är hoppning som gäller.
– Det är roligt när det går bra och när man vinner, säger Filippa.

Och bra har det gått för det mesta. Visst har det gått lite upp och ner under åren som hon har tävlat men det har aldrig gått riktigt dåligt. Varje år sätter hon upp olika mål och årets stora mål har hon redan uppnått – SM-guld. I slutet av juli åkte de till Vetlanda för att tävla i SM. Filippa tävlar för Åsebo Ridsällskap och lyckades ta guld i kategorin för B-ponnyer med sin häst Fantastic Fanny. I finalen var det fyra ekipage som var felfria i grunden och det blev omhoppning där snabbaste ekipage skulle vinna. Filippa var sist ut och visste vilken tid hon behövde slå för att kamma hem guldet.

– Så jag red ganska säkert. Jag visste hur jag skulle rida för att lyckas få guldet. Desto snabbare man rider desto större risk är det ju att det blir något fel, säger Filippa.
Utöver SM-guldet fick Filippa och Fantastic Fanny även ett silver i inverkans-SM. Här bedömer man hur ryttaren inverkar på hästen. Under SM red Filippa även en ungponny som ägs av Vera Åkerblom och även här lyckades hon få ett silver.
Filippa rider så klart varje dag, en vardag spenderar hon två till tre timmar med hästarna.

Tröttnar du aldrig på att rida?
– Ibland när man kommer hem från skolan, det är vinter, mörkt och kallt och man har prov i skolan dagen efter. Då känns det inte lika kul, men det är ändå värt det, säger Filippa.

Nästa mål för Filippa är Friends horse show i december där det finns något som heter Prins Carl Philips pris. Hon har lyckats ta sig till semifinal och rider nu för att knipa en av de fyra platserna i finalen. Då får man rida på Friends arena inför storpublik. Eftersom Filippa nu fyllt 13 år har hon valt att lägga mest fokus på C-ponny och tävlar här med hästen Just Bobby Sparrow.

Publicerad i Annonsbladet (Avesta/Norberg) vecka 35 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS