Sven-Erik Wahlund har gått igenom en omvälvande sjukdomsresa som var nära att kosta honom livet. Nu har han skrivit en bok om sina upplevelser.
Foto: Rose-Marie Eriksson

Sven-Erik Wahlund skrev en bok sin omskakande sjukdomshistoria

NORBERG Sven-Erik Wahlund, Norberg, blev akut sjuk i december 2004 och låg nedsövd i respirator i två veckor. Han vaknade helt förlamad och nu har han satt sin sjukdomsresa på pränt.
Sven-Erik Wahlund har med hjälp av dottern Jenny skrivit boken som är på 213 sidor.

När Sven-Erik Wahlund blev sjuk hamnade han på thoraxintensiven på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Tiden i respirator bidrog till många och svåra upplevelser, både verklighetsförvrängda och sådant som faktiskt hade hänt. När han vaknade upp var han helt förlamad och sen följde en lång och smärtsam rehabilitering. Nu har han skrivit en bok som handlar om en unik sjukdomsresa, och det är en omskakande berättelse.
– Tanken på boken hade jag redan från början när jag kom hem från sjukhuset. Det var som en film som spelades upp och jag har inte kunnat släppa det, och nu är boken klar, säger Sven-Erik Wahlund.

Boktiteln är “Critical illness en unik sjukdomsresa” och Sven-Erik Wahlunds yngsta dotter Jenny Bertilsson har hjälpt till med att sammanställa boken.

Allt började när Sven-Erik Wahlund var 53 år och behandlades med läkemedlet Diclofenak för en inflammation i handen. När han fick hög feber uppsökte han akuten på Avesta lasarett och därifrån blev det vidare ambulanstransport till Centrallasarettet i Västerås. Sven-Erik fick blodtrycksfall och han blev slussad vidare till hjärtläkare.
– Efter ett par dagar var hjärtverksamheten starkt påverkad och hjärtat pumpade bara med 25 procent av normal kapacitet. Det blev ambulans till Thoraxintensiven på Akademiska sjukhuset i Uppsala och min sjukdomsresa hade börjat.

Sven-Erik Wahlund minns inte när han kom till till Uppsala, men han fördes direkt till operation. Hans tillstånd var livshotande och man satte in en hjärtpump, en pacemaker och respirator.
– Jag låg nedsövd för att hjärtat och kroppen skulle vila, och mina verklighetsförvrängda upplevelser tog sin början.
Sven-Erik Wahlund berättar att kriminella personer besökte och hotade honom om nätterna. Vid ett tillfälle fick han sätta på sig dykardräkt och gå ner i en vattenfylld tank. Lite behagligare var Greklandsresan tillsammans med sambon Gunilla som han är gift med idag.
Sven-Erik Wahlund hann med en hel del när han låg i respirator.
– Jag upplevde massor under sjukhustiden i Uppsala, både det som faktiskt hände och den förvrängda verkligheten som bara pågick i min drogade hjärna. Men trots att jag var sövd var jag bitvis medveten om vad läkare och vårdpersonal gjorde.

När Sven-Erik vaknade upp efter två veckor var han förlamad i hela kroppen och kunde endast röra två fingrar och vicka lite på tårna. Tillståndet kallas för critical illness, något som beskrivs i förordet till boken. Det är ett tillstånd med förlamning och drabbar patienter med sepsis (blodförgiftning), som i samband med behandling i respirator fått en postsynaptisk blockad och medicinerats med kortison.

– Allt det här bottnade i en läkemedelsförgiftning och jag tålde inte behandlingen med Diclofenak. Så småningom fick jag det också erkänt som läkemedelsskada och jag får aldrig mer ta någon medicin som hör till samma grupp som Diclofenak.
Sven-Erik Wahlund förlorade muskelmassa och det blev en lång rehabilitering för att få igång musklerna igen. Han vistades cirka tre månader på sjukhus och blev så småningom hemskickad med rullator, rullstol och mediciner.

– Som mest tog jag 25 olika preparat, men det var mycket värt att inte längre vara förlamad. Jag kom hem till slut, utskriven och sjukskriven.
Sjukdomsresan har tagit lång tid av smärtsam rehabilitering och Sven-Erik Wahlund säger med eftertryck:
– Det här vill jag aldrig mer uppleva så corona vill jag undvika. Jag tror inte att jag skulle överleva det här en gång till.

Hur mår du idag?
– Hjärta, lungor och skallen har klarat sig och jag mår bra och jag fick jättebra vård. Det är musklerna som tagit stryk.
Sven-Erik berättar att han får värk när han anstränger musklerna, och han klarar inte av att gå några längre sträckor.
– Innan jag blev sjuk var jag en flitig motionär och åkte bland annat Engelbrektsloppet sex gånger, och jag har både styrketränat och löptränat. Kanske var det därför jag överlevde sjukdomstiden.
Sven-Erik Wahlund har två döttrar, Cecilia och Jenny som är yngst och den som hjälpt pappa att sätta ihop boken. I slutet av boken beskriver också anhöriga hur de upplevt Sven-Eriks sjukdomstid.

Sammanfattningsvis kan tilläggas att boken är läsvärd och innehåller så mycket mer än det som beskrivits här.
Var kan man köpa boken?
– Ja så långt har jag inte tänkt, men jag träffas ju ofta i släktforskarlokalen här i Norberg och boken kommer att finnas där, säger Sven-Erik Wahlund.

[YouPlayPlaylistPlayer video="2847" floating="3" ap mute pl=764 nt=10]
Facebook

Populärt på webben

Reporter

Snabblänkar

ANNONS

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS