ANNONS

Svårt att rekrytera sommarvikarier

BORLÄNGE. “Det saknas fortfarande 165 sommarvikarier till den sociala sektorn. Vi gör vårt yttersta för att lösa situationen och för att kunna ge så bra vård och omsorg som möjligt.”

Det säger Anna Andersson, chef för sociala sektorn, angående kritiken som framförts om den bonustrappa som ska locka vikarier över sommaren.
Inför årets semesterperiod inför Borlänge kommun en bonustrappa för sommarvikarier som arbetar inom sociala sektorn. Målet är att kunna ge ordinarie medarbetare en sammanhängande sommarsemester och minska antalet övertidstimmar.

– Det är jättetufft att få vikarier i alla branscher idag. De kommuner som provat bonustrappan säger att det fungerar, inte minst då metoden bidragit till att förebygga ohälsa och sjukskrivningar bland ordinarie medarbetare, säger Anna Andersson.
Bonustrappan gäller för alla sommarvikarier som arbetar med äldre och funktionshindrade. Upp till 7 000 kronor i bonus efter avslutat vikariat utlovas.

Fast anställda som valt att jobba under sommaren omfattas inte av bonustrappan, något som upprört många anställda och även tidigare vikarier.
– Vi har fått massor av samtal från medlemmar som känner sig orättvist behandlade, diskriminerade och bortglömda, berättar Linda Kvarnström, ordförande för Kommunals sektion i Borlänge.

Hon säger att kommunen inte gjort något fel, men är besviken över att frågan inte har diskuterats med dem.
– Beslutet har varit ensidigt. Det är många frågetecken som borde ha rätas ut. Vad kostar bonusen egentligen i slutändan? Var kommer pengarna att tas ifrån?
De kommuner som infört bonustrappan menar att många vikarier kommer tillbaka som vikarie året därpå.

– Färre nya vikarier behöver då rekryteras och introduceras på arbetsplatserna, vilket i sin tur innebär kostnadsbesparingar, säger Anna Andersson.
De tjänster som berörs är personliga assistenter, vårdbiträden, undersköterskor, boendestödjare och omsorgsassistenter.

– Det är viktigt att vi kan säkerställa en god vård och omsorg för Borlängebon även under semesterperioden. Samtidigt måste våra ordinarie medarbetare få möjlighet till en sammanhängande semester och då behöver vi fler sommarvikarier som kan arbeta under fler veckor, fortsätter Anna Andersson.

För sommarvikarierna innebär det att alla får erbjudanden om heltid och möjlighet till extra ersättning om de arbetar en längre period. De vikarier som premieras är de som inom semesterperioden vecka 25–34 arbetar minst 80 procent under fem eller fler sammanhängande veckor.

– Vår målsättning är att i så stor utsträckning som möjligt få samma vikarier för hela semesterperioden för att säkra kontinuiteten i verksamheten, slutar Anna Andersson.
Som kommentar till det uttalandet säger Kommunals ordförande:
– Vad det egentligen handlar om är att de behöver höja grundbemanningen med fast personal.

Publicerad i Annonsbladet vecka 20 2018.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS