Gunilla Barkar, Gunnel Forssén och Kerstin Rockner kämpar för trygghetsboenden i Svärdsjö.
Foto: Maria Karlsson

Svärdsjöborna vill ha ett trygghetsboende

FALUN. Som Annonsbladet tidigare berättat har Svärdsjöbor tagit saken i egna händer och kämpar för att få ett eget trygghetsboende för äldre på orten. Från början fanns en entreprenör som var intresserad av att bygga ett 40-tal lägenheter, men sedan en tid tillbaka finns ännu en entreprenör som vill bygga lika många lägenheter i en annan form av trygghetsboende.

Initiativtagarna till projektet är Gunilla Barkar, medlem i Svärdsjö intresseförening, samt Gunnel Forssén och Kerstin Rockner, båda från pensionärsföreningen SPF. Från början var två representanter för pensionärsföreningen PRO också med.
Förra veckan bjöds Svärdsjöborna in till informationsträff där de båda entreprenörerna som vill bygga trygghetsboenden presenterade sina idéer.
Och intresset var mycket större än vad någon hade kunnat föreställa sig. Det bildades en kö av människor som ville delta och det fick bäras fram extra bord och stolar för att alla skulle få plats.
Gunilla Barkar inledde mötet med att berätta hur hon tillsammans med de andra börjat fundera över ett trygghetsboende 2018.
– Ingen vill ju flytta till Falun när vi blir äldre, vi vill kunna bo kvar i Svärdsjö där vi har våra vänner.
De bildade en arbetsgrupp och bland det första de gjorde var att skicka ut en enkät för att ta reda på om det fanns något intresse.

Minst hundra Svärdsjöbor kom till informationsmötet.

De fick ett stort gensvar så de fortsatte sitt arbete och i mars 2019 presenterade de sin idé för politikerna i kommunen. De hade också fått kontakt med företaget Stenvalvet, fastighetsägare i Bogärdet där bland annat Björkhagsskolan låg, och de var intresserade att bygga ett trygghetsboende där.
Sedan kom pandemin och hela projektet stoppades upp.
Men nu hade arbetsgruppen bjudit in till informationskvällen och Eva Kriegelstein, fastighetsutvecklare för företaget Stenvalvet, var en av föreläsarna.
Hon ser fördelar med att bygga ett trygghetsboende i Borgärdet, bland annat handlar det om närhet till vårdcentral, tandläkare och hemtjänstens lokaler. Nu ligger än så länge förskolan i området och i och med det kan Eva Kriegelstein se många fina möten mellan generationer. Dessutom finns redan ett storkök som kan leverera mat till flera.
– Vi skulle gärna bygga ett äldreboende där också och det tycker vi skulle passa exempelvis äldre par som har olika omsorgsbehov, och som då skulle kunna bo nära varandra. Tyvärr menar kommunen att det inte finns några behov av ett äldreboende i Svärdsjö förrän 2027.

Eva Kriegelstein berättade om Stenvalvets planer.

Hon tillägger att de först behöver hyra ut de tomma lokalerna innan de bygger nytt.
Företaget har redan arbetat tillsammans med kommunen med en ny detaljplan sedan 2019, vilket krävs för ett eventuellt bygge.
De kommer att bygga så effektivt som möjligt för att hålla nere kostnaderna. Deras förhoppning är också att kommunen ska skjuta till resurser för bland annat en värdinna som måste finnas vid gemensamhetsutrymmena för att det ska få kallas trygghetsboende.
Drygt 40 lägenheter planerar de för till att börja med, där de flesta är tvåor. En intresseenkät vid skarpt läge kan sedan vara underlag för hur lägenheterna slutligen ska utformas.

Husen kommer att byggas i trä och solpaneler ska finnas på taket, de ska vara hållbara och så energieffektiva som möjligt.
– Vi planerar för att man ska kunna åldras i lägenheterna, de ska funka livet ut, förklarar Eva Kriegelstein.
Stenvalvet planerar bygga enbart hyreslägenheter och gissningsvis kommer månadshyran för en tvåa att ligga runt 9 000 kronor.
Gunilla Barkar säger att hon förstår att det kan låta mycket, men att många jämförbara lägenheter ligger i den nivå, utan att ha gemensamhetsutrymmen eller den service som kommer att finnas vid ett trygghetsboende.

Anders Hansson vill bygga ett kooperatiägt boende.

Det finns en förhoppning om att kommunen ska vara intresserade att skjuta till medel. Barkar har tidigare arbetat inom omvårdsnämnden i kommunen.
– Det finns ingen lag på att kommunerna måste bygga trygghetsboenden, men de tjänar mycket pengar på att äldre kan bo så. Och snart är det val, påminner hon.
– Det finns inga andra lägenheter i Svärdsjö, så vi måste strida för det här, göra revolt, uppmanar Kerstin Rockner.
Den andra entreprenören i sammanhanget är Anders Hansson. Han driver företaget Byabo och planerar bygga ett trygghetsboende i en annan form, detaljplan för det finns. Han har valt ett kooperativt trygghetsboende och på det viset hålla månadshyrorna nere, men det krävs i stället en insats för den som är intresserad av en lägenhet.
Anledningen till att Anders Hansson ville satsa på ett trygghetsboende är att det inte fanns något bra alternativ i Svärdsjö när hans gamla pappa inte längre kunde bo kvar hemma. Därför valde han att starta projektet och tror det finns underlag för båda aktörerna på orten.
Han köpte den gamla skolan han själv en gång gick i på Hea i Borgärdet och där vill han bygga sitt trygghetsboende. Gångavstånd till församlingshem och Ica med mera är en av fördelarna med platsen, tycker han.

Även det här trygghetsboendet ska byggas i trä och solpaneler ska finnas på taket. Lägenheterna byggs av enbart naturmaterial.
”Laven” på innergården ska vara ett gemensamhetsutrymme med många möjligheter till möten och aktiviteter alltifrån boulespel och odling till bastubad med vacker utsikt från femte våningen. Det ska också finna en restaurang både för boende och andra. Och en bilpool är ytterligare en av planerna.
Kooperativt trygghetsboende är en relativ ny form, enligt Hansson och man äger det tillsammans.
– Jag gör inte det här för att göra stora vinster, utan av ideologiska skäl.

Helene och Bengt Björklund ville veta mer om trygghetsboende. “Det är inte aktuellt för oss än men så småningom kan det bli intressant”, säger de.

Anders Hansson har räknat på kostnader och valt att lägga insatsen för en tvåa på 1,5 miljoner kronor. Då skulle månadshyrorna hamna på cirka 3 900 kronor.
– Insatsen är väldigt mycket pengar, men om man säljer sitt hus kan pengarna göra mer nytta så här, bättre än ränta på banken eller investeringar på börsen. Den låga hyran är avkastningen, säger han.
Kerstin Rockner tror dock inte att värdet på villorna i Svärdsjö räcker till insatsen på 1,5 miljoner.
Hansson säger dessutom att det är viktigt att veta att det inte går att ta bostadslån för en insats i ett kooperativ.
I ett kooperativ kan man inte göra vinst på att insatsen stiger i värde, däremot lämnar Anders Hansson en garanti att den som vill flytta alltid får tillbaka inbetald insats. Och enligt hans beräkningar blir hyran ungefär en tredjedel av en traditionell hyresrätt.
Maria Karlsson

Facebook

Populärt på webben

Läs senaste numret av Lokalt i !

Artiklarna i E-tidningarna går även att lyssna på!

ANNONS