ANNONS

Avesta kommunalråd Lars Isacsson (S) vill ha kvar den avgiftsfria busstrafiken i kommunen, till samma pris som tidigare.
Foto: John Leander

Svår konflikt om avgiftsfria bussar söker lösning – ”Viljan finns”

Kommunledningen i Avesta kämpar för att behålla den avgiftsfria busstrafiken. Regionen pressar på med krav på dubbelt så mycket skattepengar i ersättning. Men kanske kan man hitta en lösning

För åtta år sedan, 2012, började Avesta kommun med avgiftsfri busstrafik efter att Vänsterpartiet och Miljöpartiet drivit frågan och fick den socialdemokratiska kommunledningen med sig. Avestas kommunalråd Lars Isacsson förklarar varför.
– Vi subventionerade ju redan kollektivtrafiken med 95 procent och när 100 procents subventionering gjorde att många fler reste kollektivt så tyckte vi att det var värt det. En buss med drivmedel, chaufför kostar ju lika mycket när det är tre på bussen som när det är femtio.
Sedan dess har Dalatrafik skött trafiken relativt friktionsfritt. För detta har fram till nu en ersättning till Region Dalarna utgått på 4,6 miljoner kronor i form av en skatteväxling.

Men inför nästa år har regionen sagt upp avtalet och kräver det dubbla, nio miljoner kronor, för att fortsätta med avgiftsfri kollektivtrafik. Det främsta skälet som anges är att regionen anser att det är pengar som ska ersättas för förlorade biljettintäkter.
Feltänkt menar Lars Isacsson.
– Hade vi tagit vi tagit betalt så hade det ju inte rest så många. Så de intäkterna hade inte funnits i alla fall, säger han och argumenterar för varför 4,6 miljoner är rätt summa att betala.
– När vi genomförde det här 2012 blev det mer trafik så vi behövde två extrabussar. Vi räknade ut 100 procents subventionering och två bussar kostade fyra miljoner. Sen tillkom 600 000 kronor, men vi tyckte fortfarande att det var fullt rimligt för två bussar, löner och drivmedel.

Men Region Dalarna håller alltså inte med om den föreställda skillnaden i antalet bussresande när det blir avgiftsfritt och vad det innebär i kostnader. Regionrådet Ulf Berg (M) påpekar att det dessutom bara är en av flera parametrar och lyfter fram vikten av att det bör vara lika villkor för alla kommunen i Dalarna när avtal sluts.
– Vi måste hålla rätt nivå nu. Om kommun två eller tre kommuner till vill ha det här så måste vi ha samma villkor och vi kan inte ha ett prejudikat som gör att vi får för stora kostnader.

Tonfallet mellan Avesta kommun och Region Dalarna har hårdnat över tid. Regionen säger att det bara är att skriva på det nya, dubbelt så dyra avtalet, eller upphöra med avgiftsfri trafik i Avesta kommun.
Kommunledningen har svarat med att man då hellre lämnar samarbetet med Dalatrafik och hittar en ny leverantör av busstrafik på egen hand, sannolikt utanför Dalarnas län.
Förhandlingsläget tycks vara helt låst. Men kanske finns det ändå en öppning. Lars Isacsson berättar att han blivit uppringd av Dalarnas regionråd Ulf Berg (M) för att träffas och föra ett mer konstruktivt samtal med tjänstemän och politiker.
Vilket Lars Isacsson tror kan bidra att lösa en del även om parterna fortfarande står långt ifrån varandra.
– Vi får se. Men det finns ändå en anda och vilja från båda hållen att lösa det här.
I detta instämmer Ulf Berg.
– Ja det var ju jag som ringde och jag tycker nog att vi är professionella och har ett bra samtalsklimat.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS