ANNONS

Svante Rydberg ställer ut på hemmaplan nu under Dan Andersson-veckan.
Foto: Rebecca Linder

Svante ställer ut på hemmaplan

LUDVIKA. Konstnären Svante Rydberg ställer inte så ofta ut på hemmaplan. Men i samband med Dan Andersson-veckan ställer han ut på Galleri Creatio.

– Det blir både gammalt och nytt, bland annat en äldre tavla som jag kallar “Fågel Fenix” och som jag aldrig tidigare visat, säger Svante Rydberg.
Han är full färd med att hänga upp tavlor när vi kommer på besök. Här på Galleri Creatio har han ställt ut två gånger tidigare, senast för fyra år sedan. Galleriet drivs av Carl-Axel och Gunnel Hagberg som förverkligat en dröm och öppnat galleri hemma på gården. De gör det helt utan vinstsyfte och vid alla utställningar som de arrangerar går en viss procent av konsten som konstnärerna säljer till SOS barnbyar.

I Svantes konst är det Västerbergslagens landskap som står i fokus.
– Under större delen av mitt liv har jag arbetat med detta landskap, som är djupt präglat av skogs och gruvdrift och i detta har jag hittat något slags ”alfabete” som jag kan använda i mitt måleri, säger Svante som inte kan tänka sig ett liv där han inte får måla.
Att måla är ett sätt att leva för honom.
– Det är så självklart och handlar mycket om identitet. Genom landskapet har jag skapat en identitet.

Han eftersträvar inte avbildandet men är väldigt mån om likheten även om han inte avbildar specifika platser. Bland tavlorna han visar nu finns mycket vatten skog och myrlandskap, men även blomstrande äppelträd och en kraftledningsgata.
– Strömmande vatten fascinerar mig mycket, konstaterar Svante.
Är man intresserad av Svantes konst finns också en chans att träffa honom nu på tisdag kväll man arrangerar en samtalskväll på galleriet.
– Vi försöker att alltid arrangera samtalskvällar i samband med våra utställningar. Det har varit väldigt uppskattat, även från konstnärernas sida som får kontakt med sin publik på ett nytt sätt, säger Carl-Axel Hagberg.

Publicerad i Annonsbladet (Ludvika/Smedjebacken) vecka 31 2019.

Dela på facebook
Facebook

ANNONS

Reporter

ANNONS

ANNONS